Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп: Никой няма да е в безопасност, ако победи Байдън


Доналд Тръмп говори пред повече от 1000 души, въпреки епидемията с коронавирус в страната
Доналд Тръмп говори пред повече от 1000 души, въпреки епидемията с коронавирус в страната

Президентът на САЩ Доналд Тръмп официално прие номинацията на Републиканската партия за кандидат-президент в четвъртък вечер. В едночасовата си реч той каза, че евентуална победа на противника му от Демократическата партия Джо Байдън ще доведе само до засилване на настоящите кризи в страната, предаде Ройтерс.

"Тези избори ще решат дали ние предпазваме американците, които спазват закона, или даваме властта на агитатори и престъпници, които заплашват нашите граждани чрез насилие и анархия", каза Тръмп на стълбите пред Белия дом.

В речта си той представи бившия вицепрезидент в кабинета на Барак Обама като крайно ляв екстремист, който ще донесе само беззаконие и несигурност в САЩ, пише още Ройтерс.

"Никой няма да е в безопасност в Америка на Байдън", каза Тръмп.

Въпреки че пандемията с коронавирус в САЩ взе повече от 180 000 жертви, Тръмп изнесе речта си пред тълпа от над 1000 души. Те развяваха десетки американски знамена и скандираха "Още четири години" и "САЩ". Малко от тях носеха маски.

Високата смъртност и брой заболели от COVID-19, както и икономическите последици от пандемията, не са единствената криза, пред която е изправена страната в навечерието на изборите за президент през ноември. Нестихващото етническо напрежение, избухнало заради поредица от убийства на чернокожи от полицията, доведе до бунтове, палежи и протести в много американски градове.

"Американците, които гледат речта ми тази вечер, са видели кадрите на насилие по нашите улици и хаос в нашите общности", каза Доналд Тръмп и обеща да сложи край на напрежението, настоявайки неколкократно, че само той може да оправи кризите в страната.

По-късно вечерта Джо Байдън отвърна с пост в Туитър – социалната мрежа, най-често използвана от президента.

"Когато Доналд Тръмп ви казва днес, че вие няма да сте безопасност в Америка на Джо Байдън, огледайте се и се питайте: В безопасност ли се чувствам в Америка на Доналд Тръмп?", написа кандидатът на Демократическата партия.

"Ако му се даде възможност, Байдън ще бъде унищожителят на американското величие", каза още Тръмп в опит да обрисува противника си като инструмент на радикално ляво движение.

Речта завърши с фойерверки и кадри на Тръмп и семейството му на поляната пред Белия дом. Миналата седмица Джо Байдън изнесе своята реч за приемане на номинацията на Демократическата партия в празна зала, за да покаже загриженост към разпространението на коронавируса в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG