Връзки за достъпност

Извънредни новини

Премиерът на Япония подаде оставка


Японският премиер Шиндзо Абе
Японският премиер Шиндзо Абе

Японският премиер Шиндзо Абе подаде оставка заради влошено здраве, предадоха информационните агенции. Той управлява страната от 2012 г., като беше неин премиер и по-рано - от 2006 до 2007 г. Това го превръща в най-дълго управлявалия министър-председател на Япония.

Шиндзо Абе страда от язвен колит, заради който веднъж вече е подавал оставка от премиерския пост. По думите му болестта се е обострила в средата на миналия месец и той е решил да се оттегли, тъй като не е искал болестта му да доведе до вземането на погрешни политически решения.

Информацията за предстоящата оставка доведоха до спад на основния японски борсов индекс Никкей с над 2%. Другият индекс - по-разширеният Топикс - отбеляза намаление от едно на сто. Япония е третата икономика в света.

Шиндзо Абе напуска поста си след като беше критикуван за лошо справяне с пандемията от коронавирус. От март досега в страната починаха 1242 души. Заразените са общо 66 хиляди. В петък Абе се извини за това, че се оттегля по време на кризата с коронавируса. Той каза, че е направил всичко възможно, за да постигне резултати в политическата сфера, но не е постигнал желаните цели.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG