Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ген. Емил Тонев встъпи като началник на НСО


Президентът Румен Радев (вляво) и ген. Емил Тонев
Президентът Румен Радев (вляво) и ген. Емил Тонев

Новият началник на Националната служба за охрана (НСО) е Емил Тонев, който досега изпълняваше временно длъжността. В петък президентът Румен Радев му връчи пагоните като "бригаден генерал".

Емил Тонев заема поста на мястото на Красимир Станчев, който подаде оставка през юли по настояване на президента.

НСО осигурява охрана и специализиран транспорт на граждани, заемащи висши държавни постове. Институцията е подчинена на президента.

През 2015 г. в закона за НСО бяха направени изменения, които позволиха на службата да охранява и хора, които не заемат държавни постове. Решенията за това кой да бъде охраняван бяха прехвърлени на комисия, в която мнозинство има правителството. Нейните решения бяха засекретени.

Разширените функции на НСО бяха илюстрирани в началото на юли тази година. Тогава един от лидерите на извънпарламентарната опозиция Христо Иванов се опита да стигне с лодка до държавен плаж, но беше избутан със сила обратно в морето от служители на НСО. Те бяха там, за да охраняват разположения наблизо имот, ползван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Случаят породи протести в много градове. Заради един от тях тогавашният началник на НСО Красимир Станчев поиска от МВР и армията съдействие за ограничаване на достъпа до района на резиденцията на Доган.

Ген. Станчев подаде оставка на 10 юли. Тогавашният му заместник Емил Тонев пое временно длъжността, а в петък беше назначен и официално на поста.

По време на церемонията по приемането на генералските пагони Тонев каза, че предизвикателствата пред НСО са големи. Сред тях той изброи: "постоянен недостиг на средства, текучество на подготвени кадри, законови промени".

Румен Радев му е пожелал "воля и сили за реформиране и модернизиране" на НСО.

Новият началник на НСО е роден през 1970 г. в Хасково. Работи в службата от 2004 година. Става заместник-началник на Националната служба за охрана през 2016 г. През 2018 г. завършва стратегически курс с квалификация "Изпълнение на ръководни длъжности в системата за национална сигурност и отбрана".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG