Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Махнете коляното си от вратовете ни." Хиляди в САЩ протестираха срещу расизма


Хиляди се събраха на простест срещу срещу расовото неравенство във Вашингтон
Хиляди се събраха на простест срещу срещу расовото неравенство във Вашингтон

Хиляди хора протестираха във Вашингтон срещу расовото неравенство и полицейското насилие и поискаха реформа на структурите на полицията и съдебната система. Демонстрантите се събраха пред мемориала на Линкълн в столицата на САЩ на 28 август, където на същата дата през 1963 г. Мартин Лутър Кинг произнася знаменитата си реч „Имам една мечта“.

Демонстрацията премина под надслов „Махнете коляното си от вратовете ни“ – препратка към Джордж Флойд, афроамериканец, който почина през май по време на арест, след като полицай притисна врата му с коляно към земята и той се задуши.

Смъртта на Флойд и тази на други чернокожи американци вследствие на полицейско насилие предизвика масови протести в САЩ през последните месеци. Те бяха организирани като мирни шествия, но имаше и изблици на насилие и сериозни сблъсъци на протестиращи и полиция.

Протестната вълна придоби нова сила в началото на седмицата след като афроамериканецът Джейкъб Блейк беше прострелян няколко пъти по време на конфронтация с полицията в Уисконсин. Мъжът оцеля и е в болница, но според близките му ще остане парализиран.

Мартин Лутър Кинг III, син на именития защитник на правата на афроамериканците, присъстваше на демонстрацията в петък и произнесе реч. „Има коляно върху врата на нашата демокрация и нашата нация не може да живее повече без кислорода на свободата“, каза той.

„Можете да убиете мечтателя, но не можете да убиете мечтата“, каза Ал Шарптън, един от лидерите на движението, чиято организация за граждански права организира протеста. „Не сме се събрали тук, за да правим шоу. Демонстрации без законодателство няма да доведат до промени“, каза още той в речта си.

„Ние ще се противопоставим грабежите, но кога вие ще се противопоставите на неправомерните полицейски стрелби“, попита той, като направи препратка към изблиците на насилие и погромите, които бяха извършени през първите дни на протестите през май от хора, които се асоциират с протестиращите.

Сред присъстващите на събитието бяха членове на семействата на чернокожи жертви на полицейско насилие – Джейкъб Блейк, Джордж Флойд, Бриона Тейлър, Рейшард Брукс, Ерик Гарнър. Присъстваха и близки на двама афроамериканци, преследвани и застреляни от бели мъже. Реч произнесе кандидатът за вицепрезидент от Демократическата партия Камала Харис. Тя беше излъчвана през видеовръзка.

Успоредно с демонстрацията във Вашингтон се проведоха и протести в други големи градове.

Полицейското присъствие в столицата на САЩ и другите градове, където имаше протести, беше засилено. Силите на реда казаха, че има риск от бунтове и сблъсъци. До сериозни сблъсъци по време на марша в столицата не се стигна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG