Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сблъсъци между протестиращи и поддръжници на Тръмп в САЩ. Човек загина при стрелба


Полиция и медици на мястото на инцидента
Полиция и медици на мястото на инцидента

Един човек беше прострелян и почина след сблъсъци между протестиращи от движението Black Lives Matter („Животът на чернокожите има значение“) и привърженици на президента на САЩ Доналд Тръмп в Портланд, Орегон, съобщиха световните агенции. Инцидентът се е случил в събота вечерта.

Полицията в Портланд не уточни дали стрелбата е свързана с напрежението между протестиращите и привържениците на Тръмп. Самоличността на жертвата не се съобщава. Властите казаха само че вечерта е имало „няколко случая на насилие между протестиращи и контрапротестиращи“. Арестувани са няколко души.

Портланд е епицентър на протести след убийството на Джордж Флойд, афроамериканец, който почина през май по време на арест, след като полицай притисна врата му с коляно към земята и той се задуши.

Протестната вълна в САЩ придоби нова сила в началото на седмицата след като афроамериканецът Джейкъб Блейк беше прострелян няколко пъти по време на конфронтация с полицията в Уисконсин. Мъжът оцеля и е в болница, но според близките му ще остане парализиран.

До сблъсъците в Портланд се стигна след като шествие от стотици автомобили с привърженици на Тръмп премина през града в събота и се засече с протестиращи от движението Black Lives Matter. Според свидетели, цитирани от Ню Йорк Таймс, между малки групи от демонстрантите и поддръжниците на Тръмп е започнал спор, след което се е чула стрелба.

Междувременно стана ясно, че Доналд Тръмп ще посети Уисконсин, където беше прострелян Джейкъб Блейк преди дни. Президентът ще се срещне с ръководството на местната полиция и ще „проучи щетите от бунтовете“, съобщи Белият дом. В средата на седмицата Тръмп изпрати сили на националната гвардия в Уисконсин, които да пазят реда на фона на протестите след стрелбата срещу Блейк.

Щатът е ключов за изборите за президент на 3 ноември. Тръмп спечели в щата през 2016 г. с минимална разлика и много анализатори смятат, че ще трябва да спечели отново, за да остане на президентския пост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG