Връзки за достъпност

Извънредни новини

Критикът на Путин Егор Жуков е в болница след побой


Егор Жуков
Егор Жуков

Студентът и активен блогър Егор Жуков беше пребит от двама неизвестни в неделя вечерта в подлеза пред дома си в Москва, съобщиха руските информационни агенции. Той се е прибирал от среща с приятели, когато е бил нападнат. Младежът е в болница със съмнения за черепно-мозъчни травми.

Каналът на Егор Жуков в YouTube е едни от най-популярните в Русия. Още като студент по политология се налага като един от най-изявените критици на руския президент Владимир Путин.

Жуков беше арестуван след протестна акция на 27 юли миналата година в Москва и беше обвинен за „организиране и участие в масови бередици“. През септември обвинението беше снето, но той срещу него беше заведено дело за няколко видеоклипа в YouTube, които „съдържат призиви към екстремизъм“.

Младежът отрича обвиненията и определя като политическо съдебното преследване. Осъден е на три години условно със забрана за две години да администрира сайтове.

По-рано в неделя Егор Жуков съобщи в YouTube, че са го изключили от магистърската проглама във Висшето училище по икономика (ВШЕ) в Москва веднага след записването му. Той бил приет, платил таксата си и веднага след това започнали проблемите. По думите му служителка му казала неофициално, че имало указание „отгоре“ да се избавят от него.

След изявлението на Жуков от ВШЕ обявиха, че платената специализация, за която се бил записал, се закрива и на него и останалите специализанти е било предложено да изберат друга. Той отказал и сам изтеглил документите си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG