Връзки за достъпност

Извънредни новини

Егор Жуков - студентът, който призова московчани да се бунтуват


Егор Жуков зад решетките по време на съдебно заседание в Москва
Егор Жуков зад решетките по време на съдебно заседание в Москва

Той е на 20 години, а каналът му в YouTube е един от най-гледаните в Русия. В началото на месеца е арестуван от московските власти заради онлайн призивите му гражданите на федерацията да се включат в протестите срещу Владимир Путин.

Казва се Егор Жуков и в нощта срещу 2 август, след поредното публикувано от него видео, в което призовава московчани към активни действия срещу властта, бе арестуван. Обвинението срещу него е в подбуждане на масови размирици.

"Кой ще ни помогне в тези фундаментални за Русия моменти? Никой", казва Егор в последното си видео.

Студентът по политология е един от десетимата души, които са изправени пред съда като обвиняеми за демонстрациите в Москва през последните няколко уикенда. Тълпите блокираха руската столица с искане за регистриране на независимите кандидати на изборите този септември.

Арестът на Жуков обаче получи по-широк отзвук от всички останали.

Изявен, обещаващ студент по политология в престижното висше Икономическо училище в Москва, той бързо се наложи като един от най-влиятелните критици на Кремъл. Каналът му в мрежата за видеосподеляне YouTube има стотици хиляди последователи, а само последният му клип, публикуван непосредствено преди да бъде арестуван, има 170 000 гледания.

„Продължавайте да изразявате мнението си силно и смело, защото ако спрете да правите това, означава, че сте капитулирали пред държавата“, призовава той в клипа си.

Миналият февруари Жуков обяви кандидатурата си за Московската градска дума, обещавайки да отстъпи повече власт на московчани заради използването на данъците им от правителството. Като не успя да събере необходимия брой подписи, той се оттегли от изборите и вместо това обеща да подкрепи високопоставения кандидат за опозиция Дмитрий Гудков.

Именно неговият избраник – Гудков, бе един от 30-те независими кандидати, на които бе отказана регистрация в изборите през последния месец. Отказите на властите да регистрират опозиционни кандидати за местните избори тази есен отприщиха нястоящата протестна вълна в Москва.

След ареста на Жуков негови поддръжници всекидневно облепваха полицията в руската столица с банери, призоваващи за освобождаването му. Повече от 1000 души са се присъединили към канала в „Телеграм“, който координира обществените действия в негова подкрепа. Стотици подписаха отворено писмо, което призовава университета, в който следва Жуков, да настоява за освобождането му.

Въпреки че за Жуков са гарантирали негови преподаватели, че той ще се яви в съда, магистратите са отказали освобождаването му на този етап и той остава в ареста до 27 септември.

Според състуденти на 20-годишния блогър, той добре е осъзнавал срещу какво се изправя, протестирайки, но е искал да влезе в политиката, за да промени Русия отвътре.

XS
SM
MD
LG