Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЦРУ и световната конспирация. Какво казват руските медии за протестите в Москва


Журналист от Current Time TV интервюира мъж, задържан от полицията по време на протестите в Москва. 3 август 2019 г.
Журналист от Current Time TV интервюира мъж, задържан от полицията по време на протестите в Москва. 3 август 2019 г.

Предупреждението, изпратено на 2 август от американското посолство в Москва, прилича на безброй подобни преди това. Адресирано е до гражданите на САЩ, които живеят в Русия, с призив да избягват местата, където предстоят протести. Съобщението е придружено с карта на руски език, взета от Фейсбук страницата на организаторите, на която са обозначени маршрутите, по които ще мине шествието. Спомената е думата “разходка” - същата, която опозиционните групи използват, за да избегнат употребата на “протести” или “демонстрации”.

Това според Министерството на външните работи на Русия е намеса във вътрешните работи на страната.

“Американското посолство в Москва активно се намеси във вътрешните работи на Русия като публикува подробна карта с маршрута на протеста, така наречената разходка”, каза говорителят на министерството на външните работи Мария Захарова пред държавната телевизия, ден след протеста на 4 август.

Демонстрациите в столицата са предизвикани от отказа на властите да регистрират опозиционни лидери за предстоящите местни избори. В две последователни съботи хиляди излязоха на улиците, където бяха посрещнати от брутална полицейска агресия. За малката опозиция в страната мотивите да излезе на улицата са ясни: хората имат конституционно право на мирно събиране, а всички правила за регистрация за изборите са стриктно спазени.

Протестираща чете конституцията на Русия по време на протеста, 27 юли 2019 г.
Протестираща чете конституцията на Русия по време на протеста, 27 юли 2019 г.

По националната телевизия обаче нещата изглеждат по-различно.

Новинарските емисии игнорираха първия голям протест на 27 юли, въпреки че повече от 1300 души бяха задържани, а снимки и видео от събитието бяха разпространени в социалните мрежи, западните медии и няколко независими руски издания.

Ден по-късно известният телевизионен водещ Владимир Соловьов обяви, че организаторите са наели хора от други места в опит да провокират полицията и да бъдат отразени в новините по позитивен начин.

“Това означава, че е имало активно наемане на потенциални закононарушители, които са дошли в Москва с една задача - да организират екшън за западната преса и социалните мрежи и да покажат, че нещата зависят от тях”, каза той.

В случая “зависят” може да идва от посланията на протеста, които гласят: “Това е нашият град” и “Ние сме властта”.

Москва, 3 август 2019 г.
Москва, 3 август 2019 г.

Същия ден РЕН ТВ, която е контролирана от бизнес кръгове, близки до Кремъл, излъчи репортаж, според който желаещите да се кандидатират за местната Дума, не са участвали в протестите, а вместо това са наели други да се включат в миитингите вместо тях.

Репортажът внушава, че някои опозиционни лидери имат връзки с американското разузнаване и че организаторите са примамвали хората да участват като са предлагали храна за домашните им любимци.

Пет дни по-късно, на 29 юли, същият телевизионен канал обяви, че е разкрил сюжет за наемане на хора извън Москва. “Каналът успя да разкрие, че спонтанният протест всъщност е добре организиран и координиран”, обяви водещият на предаването. “В основата на протестите са млади хора, които получавали съобщения в чатове”.

Дни преди протестите на 3 август кметът на Москва Сергей Собянин обяви по телевизията, че хората са планирали да нахлуят в сградата на кметството и действията им са провокирали полицията да вземе по-сериозни мерки. Организаторите и наблюдателите нарекоха тези твърдения неверни.

Какво се случва в Москва?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

В редакционен коментар Россия ТВ изрази предположение, че някои от протестиращите, излезли с децата си, са били безотговорни. “Някои дойдоха с детски колички, очевидно без да се притесняват за безопасността на децата си”.

Появиха се и конспирации, че чужди служби стоят зад протеста. Мъж, който е бил задържан по време на демонстрациите, въпреки че е бил само случаен страничен наблюдател, е бил разпитан и държан два дни в ареста.

“Нищо не разбирате. ЦРУ ви манипулира”, спомня си Михаил Биканов думите на полицая, който го е разпитвал. “Протестите са само началото. Това е част от кампания, която цели да свали режима и да изземе ресурсите на Русия".

На този фон думата "разходка" вече има политическо значение и се използва от Алексей Навални и неговите поддръжници, за да отвърнат на забраната за провеждане на протести. “Разходките не са незаконни”.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG