Връзки за достъпност

Извънредни новини

Като не можем да те победим, просто няма да те пуснем да се регистрираш


В Санкт Петербург се състояха и протести в подкрепа на задържания разследващ журналист Иван Голунов.
В Санкт Петербург се състояха и протести в подкрепа на задържания разследващ журналист Иван Голунов.

В продължение на цяла седмица Павел Чупрунов напразно се опитва да се регистрира като кандидат за местните избори в Санкт Петербург през септември.

Всеки път, когато отива в местната избирателна комисия в „Чьорная речка“, той се сблъсква с унижение, полицейска некомпетентност и опашка от фалшиви кандидати, които препречват входа.

На 1 юли той отново се отправя към избирателната комисия. По пътя си публикува видео в своя Туитър профил, където документира усилията си да се включи в политиката от 27 юни насам.

„Това е една от най-оживените улици в Санкт Петербург, но в момента е абсолютно безлюдна. И знаете ли защо няма никой? Защото, мамка му, часът е 4 сутринта и отивам да си подам документите за четвърти път“, казва Павел.

В 4:30 той вече е пред комисията, където заварва същата група от хора, които е заварил предишните дни. Те твърдят, че са негови конкуренти и искат също да се регистрират. Павел ги пита колко са им платили, за да пречат на останалите кандидати. Когато комисията отваря след пет часа и половина, на опашката пред Чупрунов има седем души.

Това е повторение на случките от 25 и 27 юни. На рождения си ден, 28 юни, е чакал 12 часа – от 7 сутринта до 7 вечерта, и така и не е успял да се регистрира.

„Или чиновниците се крият, или не отварят вратата изобщо, или пък викат менте кандидати, които да препречват входа“, обяснява Павел пред кореспондент на Радио Свободна Европа.

Срещу хората на Навални

Чупрутов е маркетинг специалист, който е избрал да се регистрира от листата на лявата партия „Справедлива Русия“, за да избегне тежката процедура за независими кандидати. Той е един от многото опозиционни кандидати в Санкт Петербург, които обвиняват властите в целенасочени усилия да не им позволят да участват в изборите.

На 8 септември в цяла Русия ще се проведат местни и регионални избори. Но пречките пред тези, които се изправят срещу партията на Путин „Единна Русия“, не са само в родния му Санкт Петербург.

Тук човекът на властта е назначеният от Кремъл губернатор Александър Беглов. Той се кандидатира отново като независим и трябваше да събере 76 хиляди подписа до 1 юли. На 20 юни той обяви, че вече е събрал подписите, но ще продължи „за всеки случай“.

Ден по-късно поддръжниците на Алексей Навални в Санкт Петербург публикуваха видео, показващо как държавни служители преписват имена от гражданския регистър в подписката на Беглов. Когато са попитани от снимащия какво правят, някои от жените крият документите.

На 29 юни хората на Навални публикуваха запис от задържането на Фьодор Горожанко, кандидат в друг район на Петербург. Това е точно ден преди крайния срок за регистрация. Гороженко казва, че преди това не е успял да подаде документи заради поредицата от препятствия.

„От 24 юни всеки ден се опитваме да влезем в сградата на изборната комисия. Отказват ни и създават нови и нови пречки“, казва Гороженко. Той също споменава за опашки от фалшиви кандидати, които препречват входа.

От щаба на Навални съобщамат за още един кандидат в същия район на Петербург, Полина Костиленко, която също е била задържана с обвинение за изборни нарушения. Екатерина Фесик също разказва, че не е била допусната до сградата. Тя също е кандидат.

На следващата сутрин полицията официално забранява достъпа до комисията с обяснението, че има „информация за подготвян терористичен акт“. В социалните мрежи има видео, на което се вижда как полицай пази входа, а хората отпред му се смеят. Работещите в сградата не са евакуирани.

Страх от загуба?

Илия Гантварг, който е от хората на Навални в Санкт Петербург и също е независим кандидат в район „Смолнински“, каза за Радио Свободна Европа, че местните власти са организирали кампания срещу опозиционните кандидати, защото се страхуват от загуба за кандидатите на „Единна Русия“.

„В някои райони има силни кандидати, които могат да победят без проблем кандидатите на властта. И след като не могат да ги победят законно, сега организират целия този хаос“, казва Гантварг.

Председателката на Централната избирателна комисия на Русия Ела Памфилова заплаши, че може да отмени общинските избори, ако продължат да идват сигнали за подобни случаи.

Думите й обаче не помагат на кандидати като Чупрунов. Той има срок до 10 юли да се регистрира, но на 6 юли пътува за Москва и не му остава много време.

„Ще продължим да викаме полицията и подаваме жалби, въпреки че това досега не помага“.

На въпроса защо е толкова решен да се включи в изборите, той отговаря, че е воден от местен патриотизъм – гордостта от квартала си и желанието да се бори с корупцията“.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG