Връзки за достъпност

Извънредни новини

Близо 1400 са арестуваните на съботния протест в Москва


Протестът в Москва
Протестът в Москва

Руската полиция е арестувала 1373 души, които в събота излязоха на демонстрация в Москва с искания за свободни избори. По данни на неправителствената организация „ОВД-Инфо“, цитирана от Франс прес, това е най-големият брой арести от 2012 г. насам, когато хиляди протестираха срещу връщането на Владимир Путин на поста президент.

Повод за събитията от събота стана недоволство от отказа за регистрация на близо 30 кандидати, повечето от които представители на опозицията, за изборите за градски парламент на Москва, които ще се проведат през септември. Преди седмица над 20 хил. души излязоха на по улиците на руската столица с искания за отмяна на решението за недопускане на участие във вота на 30-те кандидати.

„Не съм виждал да се събират толкова много хора от 2012 г. Много съм щастлив, че десетки хиляди московчани не останаха безмълвни, не приеха унижението, а излязоха да протестират“, заяви тогава в Туитър опозиционният лидер Алексей Навални.

Журналисти от АФП съобщават, че на протеста тази събота са извършвани множество насилствени арести, както и за много демонстранти с травми по главата. Ройтерс пък твърди, че сред задържаните е имало и случайни минувачи, които не са участвали в протестните действия.

„Задържанията, непропорционалната употреба на сила срещу мирни демонстранти. . . е посегателство срещу основните свободи на изразяване, сдружаване и събиране”. Това заяви по повод действията на властите говорител на върховния председател на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG