Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 1000 арестувани по време на протест на опозицията в Русия


Над 350 са арестуваните по време на протеста в Москва
Над 350 са арестуваните по време на протеста в Москва

Над 1000 протестиращи, сред които и видни лидера на опозицията, бяха задържани по време на строго охраняван протест в Москва, предават световните агенции. Властите обявиха протеста пред сградата на кметството за незаконен и предупредиха, че може да се стигне до насилие, предаде БТА.

Недоволството на гражданите е свързано с отказа да бъдат регистрирани близо 30 кандидати за изборите за градски парламент на руската столица, които ще се проведат през септември. Официалният мотив за отказа е, че не са били събрани необходимите около 5 хил. подписа за регистрация, но потърпевшите отричат това, твърдейки, че документите за кандидатурата са били изрядни.

Сред задържаните се отличават имената на Иван Жданов, Иля Яшин, който е близък до Алексей Навални, Дмитрий Гудков, както и един от кандидати за септемврийските избори, на който бе отказана регистрация – Любов Собол. От опозицията съобщиха още, че домовете на много от тях са били претърсвани от полицията.

Очевидци, цитирани от Ройтерс, съобщават, че някои от задържаните дори не са били част от протеста, а просто са преминавали през района.

По данни на руската редакция на Свободна Европа собствениците на магазини и други учреждения в района са били предупредени да не работят по време на проста, като в противен случай им е било казано, че ще „има последствия“.

Преди седмица над 20 хил. души се събраха в центъра на Москва, за да протестират срещу решението да бъде отказана регистрация на кандидатите, които се обявяват срещу действията на властта. Тогава опозиционният лидер Алексей Навални коментира, че не е виждал толкова много хора от протестите през 2012 г., които бяха най-масовите след като Владимир Путин се изкачи на власт през 1999 г. Навални призова протестите да продължат докато кандидатите за местните избори не бъдат регистрирани за предстоящия вот.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG