Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия призова Русия да освободи задържаните протестиращи в Москва


Арестът на Любов Собол в събота

Германското външно министерство призова руските власти бързо да освободят задържаните по време на протеста срещу недопускането на опозиционни кандидати в предстоящите местни избори, предаде БТА.

Московската полиция призна за около 600 арестувани в събота, но по неофициални данни, цитирани от световните агенции, заключени са над 800 души. Сред тях бе и Любов Собол, която е близка до опозиционния лидер Алексей Навални и е сред недпуснатите за участие в местния вот кандидати.

"Арестите са несъразмерни с мирния характер на протестите, които бяха насочени против изключването на кандидати от участие в общинските избори в Москва на 8 септември", обяви германското външно министерство, цитирано от БТА.

Според него Русия нарушава международни ангажименти за спазване на правото на мирно събиране и свобода на словото. Германия очаква всички независими кандидати, които отговарят на законовите изисквания, да могат да участват в местните избори в Москва.

Междувременно руските власти обявиха, че са започнали разследване за пране на пари срещу фондация за борба с корупцията, основана от Навални. Според първоначалната информация става въпрос за 15.3 млн. долара.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG