Връзки за достъпност

Извънредни новини

Екипът на "Книжко", който дава нов живот на старите книги


Владимир от "Книжко"
Владимир от "Книжко"

“Продавам “На изток от рая“ с твърди корици, отлично запазена, издание от 1998 г., за 12 лв.“.

Търся “Майстора и Маргарита“ от 1982г. с твърди корици“

Няма как поне веднъж да не сте попадали на подобни постове, докато ровите в някоя от социалните мрежи или по форумите. Интернет и съвременните технологии изведоха търсенето и предлагането на стоки до нови хоризонти, а в това число и търсенето и продаването или подаряването на стари книги.

Докато за дрехи и техника например възможностите, включващи отделни сайтове и апликации, са вече десетки, не така стоят нещата за книгите. Този проблем е припознат от група млади българи, които запретват ръкави и създават собствено приложение.

“Книжко“ е първото българско безплатно приложение за купуване и продаване на книги “на старо”. Целта на екипа, в който влизат Михаела, Аспея, Димо, Радослав, Пантелей и Владимир, е книгите, които някой си е купил и вече е прочел, да не остават на рафт на домашната библиотека, а да достигнат до повече хора.

“Ние сме екип от няколко човека, които четат книги, и проблемът според нас е какво правиш, когато прочетеш книгата. Тя продължава да има стойност за теб, но може да има много по-голяма стойност, ако достигне до някой, който не я е чел. Купуването на книги пък постоянно отнема средства, съответно, ако можеш да продадеш тези, които вече си прочел, ще освободиш по-голям бюджет за закупуването на нови“, казва Владимир.

Екипът действа изцяло със собствени сили, тъй като всеки от неговите членове е експерт в нещо. Младите хора работят в сферата на информационните технологии и разработват “Книжко”, докато изпълняват и останалите си ангажименти.

В самата апликация търсенето се случва по име на книга и уникалния номер на съответното издание. Към момента екипът работи и над възможността за включването на по-стари издания, които са излизали на пазара преди утвърждаването на стандартите, включващи тези номера.

Пред БНР Михаела определя “Книжко“ като платформа, в коята потребителите да търсят и да намират желаните от тях книги. По нейни думи възможността да се открива информация само на базата на баркода на книгата би спестил много усилия, особено на онези потребители, които биха търсили или продавали по-голям брой книги.

“Аз бях вдъхновена от идеята да създадем нещо хубаво за българския пазар, защото всички работим в България, но е факт, че не създаваме много хубави неща за този пазар. Затова сформирахме екип, който да е професионален и с опит, с цел да създадем продукт, който да е качествен и най-вече да е полезен за хората“, казва Михаела.

Големите предизвикателства пред екипа към момента са свързани основно с времето, което се опитват да отделят за проекта си. Все пак, въпреки началната фаза на развитие, Владимир казва, че проучванията на екипа са показали, че вече съществува интерес и търсене и тяхната задача е да предоставят завършения продукт.

“Освен обявите и търговската дейност, профилите в апликацията ще позволяват комуникация между потребителите. Ние насърчаваме хората да пишат коментари за книгите, да поставят рейтинги. При нас е включена и връзка със световната платформа “Good reads”, което е сериозно предимство, но пък, за съжаление, в нея отсъстват много български заглавия. Идеята е да се създаде общност на хора, които четат и могат там да търсят дори и само мнения за книги”, казва още Владимир.

Апликацията ще бъде налична в магазините за апликации за Android и iOS до края на септември или най-късно в началото на октомври, казват още от екипа.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG