Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е последният шанс". Макрон призова за бързо формиране на ново правителство в Ливан


Еманюел Макрон е основната политическа фигура зад международните усилия, свързани с натиск върху ливанските лидери да проведат реформи, които да ограничат корупцията и да изкарат страната от тежката икономическа ситуация

Френският президент Еманюел Макрон призова за бързо формиране на ново правителство в Ливан. Пред журналисти в Бейрут той заяви, че очаква сериозни реформи, които значително да подобрят положението в държавата, съобщи Ройтерс.

“Това е последният шанс за тази система. Правя рискован залог, наясно съм с това. Залагам единственото нещо, което имам - политическия си капитал“, каза Макрон пред Политико часове преди да замине на второто си посещение в Ливан за последния месец. Според френския президент следващите три месеца са ключови за промяната в Ливан.

Еманюел Макрон е основната политическа фигура зад международните усилия, свързани с натиск върху ливанските лидери да проведат реформи, които да ограничат корупцията и да изкарат страната от тежката икономическа ситуация

От октомври финансовата криза, настъпила в Ливан, доведе до сгромолясването на местната валута, банковата система беше парализирана, а бедността се увеличи значително.

Ситуацията в страната се влоши значително след настъпването на пандемията от коронавирус и трагедията в Бейрут, предизвикана от избухването на склад с взривоопасни вещества. Инцизентът хвърли допълнителна сянка върху управлението и предизвика масови протести.

При пристигането си в Бейрут в понеделник Макрон се срещна с едно от лицата на протестите в страната и един от най-известните музиканти в арабския свят Фейруз. Френският президент обяви, че е обещал пред певицата да положи всички усилия, необходими за осъществяване на реформите.

По-късно Макрон проведе среща и с президента на страната Мишел Аун.

Посещението на Макрон дойде часове, след като за нов министър-председател на Ливан беше избран дипломатът и бивш посланик на страната в Германия Мустафа Адиб.

Според източници на Ройтерс избирането на Адиб е дошло след натиск от страна именно на Макрон.

“Възможността за нашата държава е малка и мисията, която приех, е основана на съгласието между политическите сили по тази тема“, каза Адиб. Той каза, че ще иска бързо формиране на правителство, скоростно провеждане на реформи и преговори с Международния валутен фонд.

"Надеждата изчезва". Как изглежда Бейрут седмица след мощната експлозия
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG