Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова тв на Домусчиеви купува Канал 3 и още няколко телевизии и радиа


Кирил Домусчиев
Кирил Домусчиев

Нова Броудкастинг груп, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, купува телевизия Канал 3, съобщиха пред Свободна Европа от медийната компания.

“Имаме намерение да купим Канал 3, тъй като в портфолиото на Нова телевизия ни е необходим новинарски канал. Очакваме разрешение от КЗК“, каза пред Свободна Европа изпълнителният директор на Нова Броудкастиг Груп Ива Стоянова. Тя потвърди също и за закупуването на музикалните канали The Voice и Magic TV, както и радиостанциите “Веселина“, “Витоша“, Magic FM, The Voice.

Документите за сделката вече са внесени в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която публикува новина за началото на процедурата на сайта си. От комисията съобщават, че заинтересованите лица имат седемдневен срок да предоставят информация и да изразят писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на радио и телевизионния пазар в страната.

Това е поредната сделка от страна на Нова броудкастинг груп в последните седмици, след като в средата на август групата окончателно придоби 100% от най-голямата онлайн група в страната “Нет инфо”. Преди това компанията притежаваше 70% от собствеността.

През март 2019 г. братята Домусчиеви придобиха Нова Броудкастинг груп. Медийната група беше купена за 185 млн. евро, колкото беше и сумата, предлагана година по-рано от чешката PPF Group, на милиардера Петр Келнер. Тогава закупуването на Нова обаче беше спряно от КЗК с мотива, че медиите на Нова Броудкастинг груп имат голям пазарен дял, което ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. Решението беше обжалвано, но шведският собственик MTG прекрати сделката преди да дочака началото на делото.

Продажбата на Домусчиеви пък беше разрешена въпреки факта, че"Футбол Про медиа", която държи правата за излъчването на мачовете от българското футболно първенство, също е тяхна собственост, както и футболният клуб “Лудогорец”. Тогава, както и сега мачовете от българския шампионат се излъчват по каналите на Нова броадкакстинг груп.

След като Домусчиеви придобиха собствеността на медийната група, в Нова телевизия бяха назначени редица журналисти и лица от свързваната с депутата Делян Пеевски Канал 3. Сред тях бяха настоящият директор на новините в телевизията Миляна Велева, журналистът Васил Иванов и настоящият изпълнителен директор на медията Ива Стоянова.

В същото време с различни мотиви от телевизията бяха освободени редица популярни имена като журналистите Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов. Бяха отстранени и Виктория Бехар и покойната Силва Зурлева. Преди това телевизията се освободи от шефката на новините Дарина Сарелска и водещата на сутрешния блок Анна Цолова. Свалено беше и предаването на покойния вече журналист Милен Цветков.

В края на януари стана известно, че Нова телевизия е инициирала раздяла с режисьора Валдес Радев, известен със своите кибер карикатури и шаржове на властимащите България.

По същото време Нова беше напусната и от едно от емблематичните си лица Лора Крумова. Тя обяви, че напуска медията, като заяви, че „на фона на процесите там смятам, че това е правилното решение за мен“.

През май от телевизията прекратиха договорите на водещите Мирослава Иванова и Галя Щърбева, които преди това бяха поставени в “престой”.

Помните ли ги? Журналистите, свалени от ефир
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG