Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ново звено в София поема случаите със съмнения за коронавирус


Случаи със съмнения за коронавирус първо ще минават през координационен център в София
Случаи със съмнения за коронавирус първо ще минават през координационен център в София

Гражданите от София и Софийска област, за които има съмнение, че са заразени с COVID-19, и които са потърсили медицинска помощ в столицата, вече първо ще минават през новооткрития координационен център на територията на Инфекциозната болница, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Центърът започва работа веднага.

Той е създаден по идея на здравния министър Костадин Ангелов и ще поема пациентите с COVID-19 или със съмнение за инфекцията, за които не се налага спешна медицинска намеса.

След оценка на здравното им състояние, те ще бъдат насочвани към конкретно лечебно заведение или за домашно лечение.

Според замисъла, новият център ще съкрати времето от подаване на сигнала на националната система 112 до постъпването в лечебно заведение, обясни директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев.

Ако е нужно, на пациентите ще бъде извършван бърз тест или PCR за доказване на коронавирусна инфекция. До излизане на резултатите от теста пациентите ще бъдат настанявани в т.нар. буферна зона на територията на Инфекциозната болница, където има постоянно лекарско наблюдение, каза д-р Бойко Пенков.

Дневната статистика на разпространението на COVID-19, отразена в Единния информационен портал на Министерството на здравеопазването, показва запазване на относително високия брой починали с доказана зараза. За последното денонощие те са 13 души.

Според директора на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев повечето смъртни случаи в последните дни се дължат на пика на заразата преди месец, месец и половина и последиците от него.

Броят на смъртните случаи, свързани с вируса, от началото на воденето на статистиката през е 642.

Установените новозаразени са 188 при направени 6784 теста. Според данните, регистрираните заразени от март насам са 16 454 души.

В момента като активни се водят 4197 случая. В болниците има 737 души, 62-ма от които се намират в интензивни отделения.

По света заразените са близо 25 милиона души, като най-засегнати са САЩ, Бразилия и Индия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG