Връзки за достъпност

Извънредни новини

Балтийски бойкот за тока от Беларус. Чужди фирми напускат Минск


Всекидневните протести в Беларус започнаха след изборите за президент на 9 август
Всекидневните протести в Беларус започнаха след изборите за президент на 9 август

Трите балтийски държави – Литва, Латвия и Естония, се договориха да спрат търговията с електроенергия с Беларус веднага след пускането в експлоатация на новата беларуска атомна централа в Островец, разположена само на 50 километра от литовската столица Вилнюс.

Решението е публикувано на сайта на Министерството на икономиката на Естония.

Пускането на първия енергоблок на беларуската АЕЦ е предвидено за тази година, а на втория – за следващата.

За да се компенсира недостигът на електроенергия при спирането на търговията с Беларус, ще се уплътни използването на останалите мощности при електроенергийния обмен между трите страни, се казва в съобщението.

Преустановяването на търговията в областта на енергетиката с Беларус от страна на балтийските държави е следващата санкционна мярка, която те налагат на режима на Александър Лукашенко след последното му преизбиране на поста. Литва, Латвия и Естония не признават легитимността на избора му и подкрепят масовите протести в Беларус.

На 31 август те обявиха самия Лукашенко и двайсет и девет висши беларуски чиновници за персона нон грата в страните си.

Лукашенко побърза да отговори, че Минск разглежда възможностите да прехвърли беларуските товари от балтийските пристанища към руските. Той посъветва трите страни „по-внимателно да се нахвърлят на Лукашенко и Беларус, защото ще получат от беларуския народ такъв по зъбите, че зъб няма да им остане“.

Анализатори в Естония смятат, че прекратяването на търговията с електроенергия с Беларус ще удари беларуския износ с десетки милиони евро годишно.

Чужди компании се изтеглят

По същото време компаниите от ключовия за Беларус Ай Ти сектор заплашват да се изтеглят след седмиците на масови протести срещу поредния избор на Лукашенко за президент, съобщи Франс прес.

Браншът е недоволен, че правителството се опитва да се справи с протестите като непрекъснато спира достъпа до мрежата и претърсва офиси на големи интернет фирми, които, според Лукашенко, играят роля в протестното движение.

Над 2000 души, които работят в Ай Ти сектора, подписаха отворено писмо с призив за нови избори, край на политическото насилие и спирането на интернет, като дори заплашиха да се изнесат от страната.

В средата на август офисите на руския интернет гигант Яндекс (Yandex) в Минск бяха претърсени от въоръжени служители на правоохранителните органи.

Компанията отговори като затвори офиса в столицата и всичките й 300 служители започнаха работа дистанционно.

Яндекс съобщи, че някои от служителите му са напуснали Минск, но не потвърди информациите, че започва да се изнася от Беларус.

Вайбър съобщи, че временно затваря офиса си в Минск по-рано през август, защото се опасява за персонала си и заради проблеми с интернет. Офисът отвори отново миналата седмица.

Като отговор на ситуацията местната валута – беларуската рубла - се обезцени силно, съобщи още АФП.

Жителите на Беларус обикалят банките и обменните бюра в търсене на чужда валута, за да спасят част от спестяванията си. Банките не продават валута, защото нямат, според обясненията на служителите зад гишетата.

Националната парична единица поевтинява, като загуби над 10 процента от стойността си спрямо еврото и долара през последния месец заради несигурността, породена от задълбочаващата се политическа криза и опасенията от икономическа криза.

През последната година курсът на беларуската рубла потъна с 27% спрямо долара и с 33% спрямо еврото, казва АФП.

Стачките в ключови сектори може допълнително да подкопаят перспективите за растеж, които и без това бяха помрачени от нарушаването на доставките на петрол и пандемията, посочват анализатори на рейтинговата агенция Фич, цитирани от БТА. Според тях брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 5 на сто тази година.

Работниците в заводи за трактори, машини и калий се включиха в стачните действия и протестите. Стачките замряха през последните дни, тъй като работниците са заплашени с уволнения, а стачните лидери са задържани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG