Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Това е произвол”. Как е младежът, когото полицай можеше да удуши


Даниел, който пострада от полицейско насилие на 2 септември в София. Снимката е предоставена от близките му
Даниел, който пострада от полицейско насилие на 2 септември в София. Снимката е предоставена от близките му

Младежът, който в сряда сутринта беше пребит от полицаи по време на протеста в София, е с рани по лицето, избити от очите лещи и с охлузвания по гърба, гърдите, ръцете и коленете, съобщи за Свободна Европа адвокатът му Емил Георгиев. 25-годишният Даниел е оставен в ареста на Първо РПУ за 24 часа. Връчена му е заповед за задържане, която той не е подписал.

По-рано Свободна Европа излъчи кадри от протеста в сряда, на които се вижда как най-малко трима полицаи са повалили на земята младеж в бяла тениска, като един от тях е затиснал с пръсти очите и носа му и е извил максимално назад главата му. Човек, намиращ се наблизо, на два пъти казва на полицаите: "Ще го удушите!" Кадрите предизвикаха възмущение в социалните мрежи.

Даниел в кадър от видеото на Свободна Европа
Даниел в кадър от видеото на Свободна Европа

Новината идва в 56-ия ден от протестите в България, които искат оставката на правителството и на главния прокурор. В сряда те започнаха рано сутринта заради заседанието на парламента, насрочено за 9 сутринта. Протестиращите очакваха, че именно днес правителството ще подаде оставка.

Преди обяд полицията използва сълзотворен газ и задържа над 35 души, като в някои от случаите упражни насилие. Българският хелзинкски комитет (БХК) определи случаите като "масови противозаконни действия на полицейски служители".

Заснетият млад мъж, който е затиснат на земята от трима полицаи, притискащи едновременно главата, очите и носа му, се казва Даниел, потвърди адвокат Георгиев, който е подал жалба за полицейско насилие и е организирал освидетелстването на пострадалия. "Това е произвол", каза той.

Младежът е бил оставен половин час на жълтите павета, легнал по корем, казаха очевидци, с които Свободна Европа разговаря. Той е бил псуван и обиждан от служителите на реда. Един полицай е излял върху главата му шише вода. Лекар не е бил повикан.

Даниел е завършил елитна столична гимназия и е пред завършване на висшето си образование в София. Не му е повдигнато обвинение, но в заповедта за задържане е посочен текст от Наказателния кодекс, който се отнася до прояви на хулиганство.

Адвокат и негови близки са били допуснати до него. Даниел има 6 диоптера далекогледство и не може да вижда без лещите, които е изгубил при сблъсъка с полицията. Сега използва стари очила, донесени от близките.

На един от видеозаписите на наложения му побой се виждат четири от общо шестте цифри от идентификационния номер на полицейски служител, участвал в насилието.

Протестите в България продължават 56 дни с искане за оставка на правителството и главния прокурор. През август премиерът Бойко Борисов съобщи, че партията му предлага проект за нова конституция и свикване на Велико Народно събрание - процедура, която би отнела няколко месеца. За първия етап от този план ГЕРБ се нуждаеха от подписите на най-малко 120 депутати, съгласни с внасянето на проекта за нов основен закон. Подписите бяха събрани на 2 септември - дата, която Борисов беше определил за последен срок.

Решението на Борисов беше интерпретирано от участниците в протестите като печелене на време, в което правителството да остане на власт. Това превърна 2 септември в ден за по-рано започнал и по-масов от досегашните протест.

"Ще го удушите". Арести, лютив спрей и сблъсъци на протеста
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG