Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ събра 127 гласа и процедурата за нова конституция започва. ВМРО получи обещание за референдум


Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова в новата зала на Народното събрание
Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова в новата зала на Народното събрание

ГЕРБ събра необходимите поне 120 подписа, за да внесе проекта за нова конституция в Народното събрание. След двудневни преговори с ВМРО, които твърдяха, че ако техните предложения не залегнат в проекта за нов основен закон няма да го подпишат, в крайна сметка го сториха. Част от идеите на ВМРО ще бъдат приети, а друга ще бъдат подложени на референдум, който ще се проведе с евентуалните избори за Велико Народно събрание.

Това е резултатът от преговорите между двете партии. Така ГЕРБ успя да мобилизира общо 127 подписа и проектът вече официално е внесен.

В средата на август министър-председателят Бойко Борисов се обяви за "рестарт на системата" чрез обсъждане на нова конституция и свикване на Велико Народно събрание (ВНС). Инициативата дойде като отговор на протестите в София и по-големите градове на страната с искане за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Дни след като обяви намерението си министър-председателят заяви, че ако на 2 септември ГЕРБ не внесе проекта за промени в конституцията, "парламентът ще бъде изчерпан". Вицепремиерът Екатерина Захариева, която наблюдава ресора правосъдие, обяви по същото време, че ако партията не се справи със събиране на подписите в парламента, правителството ще подаде оставка. В интервю за Свободна Европа вицепремиерът Томислав Дончев също каза, че ако не се съберат 120 подписа, правителството трябва да подаде оставка.

През целия ден в сряда официалната информация от управляващите беше, че все още преговарят и не са постигнали съгласие.

В края на деня обаче ВМРО и ГЕРБ съобщиха на съвместна пресконференция, че са постигнали съгласие и проектът за конституция ще бъде внесен. По думите на председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, проектът е подписан от депутати от нейната партия, НФСБ, ВМРО, независими и някои представители на "Воля". Часове по-рано лидерът на "Воля" Веселин Марешки беше казал, че партията няма да помогне за започване на процедурата.

Договорки и референдум

Управляващите са променили част от текстовете в своя проект за конституция и той вече се различава от представения преди две седмици.

"След последните редакции пренаредихме членовете, като основните права изнесохме в първоначалната част на варианта. Записахме преамбюл, премахнахме възможността за законодателна инициатива на съдебната власт, записахме изрично текста от Закона за герба в конституцията, за да бъде точно и детайлно описан и ред други промени, които ще видите", каза Дариткова.

По думите на Искрен Веселинов, ГЕРБ са склонили в основния закон да бъде записано, че гласуването е граждански дълг, а бракът в България може да бъде съюз само между мъж и жена.

За останалите предложения на ВМРО партньорите във властта са решили, че те трябва да бъдат подложени на референдум. Затова паралелно с дебатите по промени в конституцията ще започне процедура по свикване на допитване по въпросите дали да бъде въведен образователен ценз за гласуване, разширяване на пълномощията на президента, както и връщане на задължителната казарма.

Какво предстои

Въпреки че са събрани нужните 120 подписа за внасяне на конституционен проект и процедурата започва, на този етап завършването й със свикване на Велико Народно събрание изглежда невъзможно. В следващите от 2 до 5 месеца, след внасянето на проекта, парламентът трябва да обсъди дали да има Велико Народно събрание. За да бъде свикано то са нужни 160 гласа.

След решения на партийните ръководство БСП и ДПС вече обявиха, че не подкрепят инициативата, а всички останали депутати са 137. Т.е. без една от двете партии да промени мнението си, ГЕРБ и "патриотите" не могат да завършат процедурата.

По време на пресконференцията в сряда Дариткова каза, че идеята на управляващите е през следващите месеци да убедят и депутати, които сега са против свикването на ВНС.

В отговор на въпрос дали всъщност управляващите не печелят време във властта със започването на процедура, която не може да завърши, Дариткова каза, че това не е така. "Смятам, че дебатът, който предстои, ще бъде ползотворен, в интерес на българските граждани", отговори тя.

"Ние имаме над 1,2 млн. избиратели, които са ни подкрепили на последните избори. Нашите избиратели, заедно с тези на ВМРО и НФСБ, дават гаранция от 1,5 млн. гласа за подкрепа за това управление. Ние имаме доверието на нашите избиратели", отговори Дариткова в отговор на въпрос дали това мнозинство има нужното доверие сред хората, за да прави промени в конституцията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG