Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 100 ареста, лютив газ и водно оръдие. Посред нощ в центъра на София


Protest Sofia
Protest Sofia

Над 100 арестувани, сълзотворен газ и водни оръдия по протестиращите, бомбички по полицаите, пометени шатри, палатки и техника, изкъртени павета, кашпи и пейки. Това е резултатът от 56-ия ден от протеста, който иска оставка на правителството и главния прокурор.

Кой пострада и как пострада? Картини от една паметна нощ
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Между 21.30 в сряда и малко след полунощ кордони от осем реда жандармеристи настъпиха към протестиращите и опразниха от хора площада пред бившия партиен дом и Министерския съвет. По-късно бяха разтурени блокадите на Орлов мост и кръстовището пред Софийския университет.

Протестът в сряда продължи 14 часа без прекъсване, докато не започна акцията на МВР срещу участниците. В социалните мрежи той беше свикан като "Велико народно въстание" заради очакването на първото заседание на парламента след лятната ваканция. Народното събрание за първи път заседаваше в сградата на бившия партиен дом.

По-рано премиерът Борисов лансира идеята си за нова конституция и за свикване на Велико Народно събрание. Той каза, че ако до 2 септември не събере нужните 120 депутатски гласа в подкрепа на проекта за основен закон, ще смята този парламент за изчерпан. В сряда следобед гласовете бяха осигурени с помощта на депутати от НФСБ, ВМРО и независимите народни представители, сред които са и отцепилите се депутати от “Атака”.

Протестиращите окачествиха плана на премиера като опит за печелене на време, за да може кабинетът да остане на власт.

В сряда през деня полицията пръска с лютив спрей демонстрантите и задържа над 30 от тях, като в част от случаите прибегна до насилие. Българският хелзинкски комитет определи това като “масови противозаконни действия на полицейски служители” и призова МВР и прокуратурата да разследват тези действия.

Млад мъж беше хвърлен на земята, полицай натисна с пръсти очите и носа му, главата му беше извита назад. Младежът беше държан половин час на площада, легнал по корем.
Млад мъж беше хвърлен на земята, полицай натисна с пръсти очите и носа му, главата му беше извита назад. Младежът беше държан половин час на площада, легнал по корем.

Към 21 часа площадът беше пълен с хора, сред които и много семейства с деца. От страната на улица “Съборна” се събираха млади мъже, облечени в черно и с качулки на главите. Към полицаите полетяха бутилки и бомбички. Организаторите на протеста застанаха между хвърлящите и полицията, но сами станаха обект на нападение. По данни на полицията към силите на реда са били хвърлени над 100 взривни вещества.

По-късно полицията раздели площада на две, като мъжете в черно бяха изолирани от останалите протестиращи. Към площада беше придвижено и водно оръдие. Срещу демонстрантите беше използван и лютив спрей. Това усили съпротивата на протестиращите и от двете групи.

Сред викове “Оставка” и звук на свирки и вувузели полицаите се насочиха към протестиращите, превземайки на етапи по двайсетина метра от площада. Малко след полунощ плоадът беше опразнен. Били са задържани над 60 души, съобщиха от МВР на среднощен брифинг. Рано сутринта полицията вече официално говореше за 126 арестувани. По думите на властите много от задържаните са оказали съпротива.

В по-късните часове на нощта полицията е опразнила и двете блокирани кръстовища, като хората в палатките не са оказали съпротива. В момента движението по Орлов мост и кръстовището пред Софийския университет е възстановено.

Около обяд в четвъртък по време на брифинг на СДВР двама от пострадалите снощи полицаи говориха пред медиите.

“Замеряха ни с бомби, бутилки, камъни”, заяви един от ранените полицаи, който е с четири прорезни рани на ръката. През нощта той е откаран в ИСУЛ.

Те заявиха, че според тях сблъсъкът е бил предизвикан от група маскирани провокатори, които са търсили агресия с полицията.

Според двамата служители на реда полицията е била “крайно толерантна”. Те казаха още, че в един момент обикновените протестиращи са се отдръпнали, а срещу полицията са останали само агресивните провокатори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG