Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицейско насилие над журналист предизвика протести на професионалната общност


Димитър Кенаров 12 часа след задържането си.
Димитър Кенаров 12 часа след задържането си.

Журналистът Димитър Кенаров е бил бит и задържан, докато е снимал протестите в София в сряда вечерта, съобщиха от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). Кенаров пише за американските издания Esquire, Outside, The Nation, The Atlantic, Foreign Policy, New York Times, и Virginia Quarterly Review. Той е бил с противогаз, на който пише “Преса” и многократно е казал на полицаите, че е журналист. В момента на задържането си е снимал сблъсъка на жандармерията с протестиращите.

От МВР засега не са коментирали случая.

Кой пострада и как пострада? Картини от една паметна нощ
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

По време на 56-ия ден от протестите, искащи оставка на правителството и главния прокурор, бяха задържани 126 души, съобщиха от полицията. Спрямо някои от задържаните беше употребено насилие. От лютивия спрей, използван от полицията, пострадаха и журналисти от няколко медии.

Димитър Кенаров е бил изтласкан до стената на президентството, а после отведен до стълбите на бившия партиен дом. Бях повален на земята от трима полицаи, които ми извиваха ръцете назад, за да ми сложат белезници, докато трети ме риташе в главата и лицето, каза Кенаров за Свободна Европа.

Стоп кадър от видео, на което се вижда част от ареста на Димитър Кенаров.
Стоп кадър от видео, на което се вижда част от ареста на Димитър Кенаров.

“Това бяха хора, упражняващи огромна сила, те ме затискаха на земята. Аз казах няколко пъти, че не мога да дишам, задушавах се. Един от ритниците беше в окото, но за щастие е уцелил долната му част. Днес разбрах, че само това го е спасило”, каза още Кенаров.

Той е останал с белезници на площада няколко часа, повтаряйки на всеки полицай наблизо, че е журналист. Един от полицаите е взел журналистическата му карта, за да я покаже на свой началник, но картата е била върната без резултат, твърдят от АЕЖ. Докато ми слагаха белезници, един изрита камерата ми настрани и повече не я видях, каза Кенаров. От полицията са му казали да подаде отделна жалба за липсващата камера.

Димитър Кенаров е бил качен на микробус, в който е останал близо час с още петима задържани. “Имаше хора с вид на ултраси, имаше и съвсем обикновени протестиращи, почти деца”, каза той. Откарали са ги в 5-о РПУ, където са му казали, че той няма нужда от адвокат.

В медицинското освидетелстване, през което Кенаров е минал днес, се споменават хематоми по ръцете, краката и окото, рана на скалпа и травма на раменната става. Той се подготвя да заведе дело.

АЕЖ настоява за пълно разследване и наказване на всички замесени и за поемане на отговорност от страна на ръководството на Министерството на вътрешните работи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG