Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Чудо ли е станало със нас?" Васил Найденов на 70


Васил Найденов през 2014 г.
Васил Найденов през 2014 г.

Той не винаги е бил звезда. Първо е свирил на пиано и е бил вокалист в различни групи. И това е продължило 10 години, докато не се появява филмът "Адаптация" на Въло Радев. Музиката за филма е написана от Митко Щерев, а за изпълнител е поканен точно той. Чак тогава той се превръща в онова име, без което българската съвременна музика вече няма как да мине.

В четвъртък Васил Найденов навърши 70 години. Не е слизал от сцената, откакто е на 29.

Васил Найденов е роден на 3 септември 1950 г. Завършил е Строителния техникум "Христо Ботев" и специалност пиано в естрадния отдел на консерваторията. Първите групи, в които участва, са "Златни струни", оркестърът на Бисер Киров, "Диана Експрес" и "Тангра".

Щастливата му година е 1979, когато песента от филма "Адаптация" е обявена за Мелодия на годината. Тогава това е най-големият годишен телевизионен конкурс за български поппесни. През същата година той печели и първата награда в международния фестивал "Златният Орфей" - с песента "Предутрин". На следващата година той печели втората награда в същия фестивал - този път с песента "По първи петли". Минават още две години и "Мелодия на годината" пак е негова - за песента "Телефонна любов". Той я печели и трети път - с песента "Сбогом" казах" (1985).

Ако съществуваше магнит за привличане на музика и превръщането й в шлагер, той сигурно щеше да носи неговото име. Наградени или не, неговите песни преодоляха не само времето, но и промените в България, те звучат и до днес по концерти, радиостанции и просто лични празненства. Сред тях са "А дали е така", "Чудо ли е станало със нас", "Сбогом, моя любов", "Молитва за България".

Пял е с Лили Иванова, Алла Пугачова, Силвия Кацарова, Мариана Попова, Елвира Георгиева, Бони Тайлър. По времето на комунизма неговите гастроли в СССР предизвикват фурор сред зрителите. През 90-те е казвал, че само за едно съжалява - че Берлинската стена е спирала достъпа му до други земи и други публики. Но ето че стената вече я няма, а и той не знае умора - води телевизионни предавания и записва песни за филми. През 2018 става почетен гражданин на София.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG