Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Избягване на сблъсъци". Опит за намаляване на напрежението между Турция и Гърция


Гърция и Турция се съгласиха да преговарят за избягване на сблъсъци в Източното Средиземноморие. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Гърция и Турция, които са съюзници в НАТО, се съгласиха да преговарят за избягване на случайни сблъсъци в Източното Средиземноморие", каза в четвъртък генералният секретар на алианса, цитиран от Ройтерс.

Вече повече от месец напрежението между двете съседни държави расте. Причината е спорът за достъп до богатата на нефтови и газови залежи източна част на Средиземно море. Претенциите, особено на Турция, за достъпа до природните богатства продължава с години. Заради проучване за изкопаеми горива едва не се стигна до въоръжен конфликт в Егейско море през 1987 г.

"След като проведох обсъждания с гръцките и турските лидери, двамата съюзници се съгласиха да водят технически преговори в НАТО с цел да установят механизми за избягване на военен конфликт, за да намалят опасността от произшествия и случайности в Източното Средиземноморие", каза още генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

От години Турция защитава позиция, че страната е изолирана от достъп до сондажите в Източното Средиземноморие, в които основна роля имат Гърция, Кипър, международни компании от държави в ЕС, както и представители на арабския свят, сред които са Египет и Либия.

Първата сериозна крачка на Турция, свързана със засилването на позициите, бяха сондажите в териториалните води на Кипър в средата на 2019 г. Действията на Анкара бяха остро критикувани от гръцките им съседи и доведоха до налагането на санкции от страна на ЕС.

Малко по-рано през декември 2019 г. Анкара предприе и стъпки по разширяването на влиянието си, сключвайки меморандум с Либия. Гръцкото правителство взе решение да изгони либийския посланик в Атина, а премиерът Кириакос Мицотакис, обяви подписания от Турция и Либия документ за уреждане на териториалните води за “правно невалиден”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG