Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цветана Пиронкова, която сътвори ярко завръщане в големия тенис


Тя не е от най-младите в тениса. Дори би могло да се каже, че е на прага, след който повечето състезателки в големия тенис започват да залязват. Но след три години и два месеца, през които беше извън състезателните игрища, за да роди и да гледа детето си, Цветана Пиронкова се завърна ярко в големия тенис. Толкова ярко, че сътвори истинска сензация.

Вече всички знаят как стана това. Повтаряме накратко. На откритото първенство на САЩ по тенис в Ню Йорк Цветана Пиронкова отстрани поставената под номер десет в ранглистата Гарбине Мугуруса. Пиронкова в момента е в четвъртите сто в женската ранглиста заради дългото си отсъствие.

Откритото първенство на САЩ е част от най-престижния и оспорван формат в тениса Големия шлем.

Какво мотивира младата жена да направи сензация? След победата си Цвети каза пред медиите:

“Oпитах се да настроя играта си и да се боря за всяка точка. Да държа топката в корта, да я карам да се бори във всяко разиграване. Наистина много съм щастлива, че намерих пътя към победата. Най-много ми липсваше именно това - да играеш на корт пред голяма публика. Такава атмосфера няма никъде другаде. Със сигурност поех рискове да дойда точно тук след повече от три години извън голямата сцена“.

И продължава как е била силно мотивирана да играе добре. „Няма да крия, не съм имала особени очаквания на такъв голям турнир. Но това е добре дошло, щастлива съм. Аз се върнах, за да играя в големи мачове и да продължавам напред”, каза още Цвети.

След няколко дни – на 13 септември, Пиронкова ще навърши 33 години. В тениса е от четиригодишна, а в оспорваните състезания в международния тенис – от близо двайсет години.

Цялото й семейство е от спортисти. Баща ѝ, който е неин треньор, е бил републикански шампион по кану, майка ѝ е многократна медалистка по плуване. Сестра ѝ също е професионална тенисистка, а брат ѝ е треньор в тенисклуба на Локомотив и неин спаринг-партньор.

От такова семейство, където спортният дух е доминиращ, където навиците и режимът са закон, а поддържането на отлична спортна форма – задължение, не може да не се роди спортна звезда. Цветана е внучка на известния художник Енчо Пиронков. В в България тя е най-добрата тенисистка за 2011 г., почетна гражданка на Пловдив от 2010 година.

Тя е пример за младите тенисисти. За това как се съчетава големият спорт с личния живот и с радостите на майчинството. Ненапразно последният й успех донесе радост на многобройните почитатели на тениса у нас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG