Връзки за достъпност

Извънредни новини

По-малко от капка дъжд. Какво е Новичок и колко е нужно, за да те убие?


Ученият Вил Мирзаянов е част от екипа съветски учени, които откриват нервнопаралитичния аген Новичок в началото на 70-те
Ученият Вил Мирзаянов е част от екипа съветски учени, които откриват нервнопаралитичния аген Новичок в началото на 70-те

Думата "новичок" предизвиква паника в политическите среди в Европа поне от две години. Това вещество се прочу, след като беше използвано срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Великобритания. Пак то беше свързано и с отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Само преди дни българската прокуратура спря разследването по случая, но уточни, че може да го възобнови.

Срещу руския опозиционер Алексей Навални също е била използвана отровата Новичок, стана ясно през миналата седмица.

Но какво представлява самото съединение и защо дълго време след откриването му в нечий организъм специалистите продължават да говорят за неизвестно вещество?

Какво казва един от създателите на Новичок

Вил Мирзаянов е съветско-руски химик, работил от 1965 до 1992 г. в Държавния институт по органична химия и технология, ръководен от военните и КГБ. Той е бил част от екипа, който открива нервопаралитичния агент Новичок в началото на 70-те.

След като напуска института през 1992 той е първият човек, който публично говори за създаването на токсина.

През изминалата седмица той каза пред Свободна Европа, че между атаката в Солсбъри, когато гражданин загуби живота си след контакт с флакон, съдържащ следи от веществото, и случая с Навални, разликата е в използвания метод.

“Сергей и Юлия Скрипал бяха отровени, след като поеха Новичок през кожата си. В случая с Навални най-вероятно става въпрос за поемане на отровата чрез храносмилателния тракт“ , казва Мирзаянов. Той предполага, че в при натравянето на руския опозиционер е била използвана разновидност на съединението с кодовото название A-261.

Транспортирането на Алексей Навални в болницата в Германия
Транспортирането на Алексей Навални в болницата в Германия

Химикът твърди, че вместо субстанция от групата на амидина, към Новичок е бил добавен гуанидин. Това, според Мирзаянов, е направено от откривателя на токсина Пьотр Кирпичев и е позволило токсичността на отровата да бъде увеличена 10 пъти в сравнение с тази, използвана в Солсбъри.

Самото вещество е било в твърда форма и лесно е можело да бъде смесено със захар или да бъде добавено към чаша чай.

Мирзаянов обяснява факта, че Навални не е починал, с това, че отровителите му може да са искали само да го извадят от строя, без да го убиват.

Той се съмнява в уверенията на германските лекари, че Навални ще се възстанови, тъй като според неговия опит от съветския период никой, който е влизал в контакт с Новичок, не е успял да се възстанови напълно.

“Ацетилхолинът отговаря за изпращането на сигнали от мозъка, които контролират много от действията като тези на очите, мускулите и дихателната система. В резултат от отравянето тези връзки могат да са необратимо нарушени или унищожени“, казва Мирзаянов.

Той потвърди, че няколкодневното задържане на Навални в болницата в Омск може да е било, за да се изчака организмът да отхвърли следите от отровата. Според него обаче, както е било видно в случая със Скирпал, изчистването от Новичок става прекалено бавно.

По негови думи отровата не е засечена в Русия или заради по-лошата техника за анализ в местната болница и липсващи данни за токсина, с които германските лекари са разполагали, или защото от Москва не са позволили огласяването на резултатите от тестовете в други лаборатории.

Ключов, според Мирзаянов, е бил обменът на информация между Берлин и Лондон, където според него има достатъчно подготвени специалисти с добра техника. Той добави, че е възможно и български екипи да са предоставили информация във връзка с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, но тя вероятно е била свързана само с лечението.

Алексей Навални е един от най-изявените критици на управлението на Владимир Путин
Алексей Навални е един от най-изявените критици на управлението на Владимир Путин

“Като някой, участвал в създаването на Новичок, винаги чувствам, че имам определена доза вина в случаите на отравяне… Никога не съм си представял, че нещата, които откриваме някога ще бъдат използвани като оръжия за всяване на терор. Винаги сме смятали, че това е било необходимо за отбраната на страната ни. По-късно обаче разбрах, че това е само оръжие за масови убийци, което е насочено срещу беззащитни хора”, каза още Мирзаянов.

В понеделник Алексей Навални излезе от медикаментозната кома, в която се намира от 20 август. Той е контакт, казаха от германската клиника, която го лекува. Те продължават да твърдят, че състоянието му е сериозно, но все пак се подобрява.

Количество, по-малко от дъждовна капка

По думи на Исмаил Ефендиев, който е част от Европейската асоциация на центровете за отравяне и клинична токсикология, групата от субстанции, която често се обозначава като Новичок, не е предназначена само за да всява страх.

“Това е отрова от военен клас. 1-2 милиграма от една от неговите разновидности (А-234) се равняват на смъртоносна доза. В същото време една дъждовна капка се равнява на 30 милиграма”, каза Ефендиев.

В Германия Навални беше лекуван с атропин – същият антидот, използван от британските лекари след атаката срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри.

Ден след като Германия обяви, че опозиционерът е бил отровен с Новичок, България и още редица страни в света се обявиха срещу действията на Русия и поискаха незабавно разследване и отговори за това кой е отговорен за ситуацията.

От своя страна Русия отговори на обвиненията на международната общност, като за пореден път потвърди позицията си, че направените в страната изследвания на Навални не са установили следи от натравяне.

Говорителят на Кремъл Дмиртрий Песков каза, че генералната прокуратура на страната е изпратила официално запитване до Германия по случая, но към момента няма получен официален отговор.

“Нашите лекари също предложиха обмен на данни и засега, за съжаление, не са получили отговор от германските си колеги”, каза Песков.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи информацията, предоставена от Берлин, като “информационна кампания срещу Русия”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG