Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Криха документи". Как Емилиян Гебрев сравнява собственото си отравяне с това на Навални


Емилиян Гебрев в редакцията на Свободна Европа
Емилиян Гебрев в редакцията на Свободна Европа

Симптомите, които е имал руският опозиционер Алексей Навални след отравянето си, сочат, че има връзка между отровата, която той е поел, и тази, която е била използвана на българска територия пет години по-рано. Това става ясно от интервю за Свободна Европа, дадено от бизнесмена Емилиян Гебрев, който беше отровен през 2015 г. в София с неизвестно вещество.

Въпреки тези прилики, бизнесменът не вижда връзка между отравянето на Навални и решението на България да спре разследването на собствения му случай.

В понеделник стана ясно, че на 26 август българската прокуратура е спряла разследването за отравянето на Гебрев. От прокуратурата уточниха, че впоследствие делото може да бъде възобновено.

Решението на държавното обвинение е взето три дни след като лекарите на Алексей Навални съобщиха, че той е отровен с неизвестно вещество от групата "холинестеразни инхибитори". От германската клиника, в която се лекува Навални, предполагат, че техният пациент и Емилиян Гебрев са отровени със сходни вещества, написа германското издание Шпигел в съвместно разследване с Bellingcat.

През 2015 г. българският бизнесмен е бил отровен с вещество от групата органофосфати. Тези вещества са един от класовете холинестеразни инхибитори.

Приликите и разликите между случаите на Гебрев, Скрипал и Навални
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

"Нещата са прости"

Не намирам връзка между отравянето на Навални и решението на българската прокуратура да спре българското разследване, каза в интервюто си Гебрев, който е оръжеен търговец.

"Така екстремно не виждам как самата прокуратура може да се стегне и така бързо да излезе с постановление", каза той.

Гебрев се позова на поредността на събитията, които настъпват, по думите му, в твърде кратки срокове, за да бъдат взаимосвързани: на 23 август лекарите в Германия съобщават, че в случая на Навални става дума за отравяне, а на 26 август прокурорите в България спират разследване за отравяне със сходно вещество.

Според Гебрев "нещата са доста прости" и може да са свързани с протестите в страната, които той определи като изразяване на "несъгласие спрямо две фигури от нашето общество" - премиера и главния прокурор. "Така или инак тези две фигури имат пряко отношение към дадения казус", каза Гебрев.

Той добави: "Не може главният прокурор да не е в течение и да не знае как се развива такова знаково дело. Не че аз съм знаков човек, [но] делото е знаково, защото всеки ден не се случва нито в България, нито в Европа. И няма как също така – от чисто политическа, политико-икономическа, а и геополитическа гледна точка, да не е заинтересован премиерът на страната. Аз може да съм крайно нисък в йерархията, но това, което ми се е случило, е чист терористичен акт".

"Геополитически последствия"

Гебрев напомни, че заедно с него са били отровени синът му Христо и производственият директор на "Емко" Валентин Тахчиев. "Става дума за трима души. Когато цялото ръководство изчезне, самата компания също ще изчезне или ще претърпи катаклизъм", каза Гебрев.

В открито писмо в края на юли 2020 г. Емилиян Гебрев каза, че вижда умишлено протакане на разследването за неговото отравяне и обвърза това с бизнеса си. Зад показните, половинчати и декларативни действия“ на прокуратурата се крие „страхът от геополитически последствия“, написа той.

Писмото беше публикувано преди отравянето на Алексей Навални, когато случаят "Гебрев" все още беше сравняван само с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. в Солсбъри, Великобритания. Тогава експертите успяха да идентифицират отровата като принадлежаща към групата нервнопаралитични агенти, наричани Новичок. Такива заключения беше направил и финландският институт „Верифин“, на който Гебрев беше изпратил проби за изследване от собственото си отравяне.

Запитан за това дали обвързва своя случай с тези на Скрипал и Навални, Гебрев отговори: "Това са три генерално разделни случая. Нито съм политик, нито съм офицер от КГБ. По тази причина няма как да има връзка. Но що се касае за резултатите [от изследванията] – има. По една или друга причина в случая "Скрипал" английската страна излезе с ясна информация, че става дума за същото или подобно бойно отровно вещество. За случая с Навални още никой не е излязъл официално да каже за какво точно вещество става дума, но по всички симптоми, изказвания и първоначални коментари – нещата водят натам".

През януари тази година прокуратурата обвини трима руснаци за отравянето на Гебрев. Първоначално имената им не се споменаваха, а после бяха посочени техни псевдоними. Един от тях е заподозрян и за отравянето на Скрипал - Сергей Лютенко.

"Криха документи"

По думите на Гебрев прокуратурата не е предприела поне две основни стъпки за изясняване на неговия случай: не се е обърнала към Организацията за защита от химическите оръжия и не е потърсила съдействие от Русия.

"Ако българското правителство се беше обърнало официално към руското правителство за някаква яснота и съдействие, изключено е руското правителство да каже безотговорно "не". Там, общо взето са отговорни хора, всяко тяхно изказване е добре обмислено и огледано. Не бива с лека ръка да казваме – щом е руско, то не става. Няма такова нещо. Те са си добре структурирана и организирана държава", каза Гебрев.

Що се отнася до Организацията за защита от химическите оръжия, Гебрев смята, че там има "сили и възможности, за да се докаже точният изходен материал. Но те (българската страна – б.р.) всичко възможно направиха: криха документи, казваха, че се свързват, а пък те не се свързваха… И си мислят, че това, което правят тук в локвичката, никой не го наблюдава. Слава Богу, че има други разследващи, на които става достояние всяко едно нещо, което се прави в нашата страна".

Свободна Европа изпрати въпроси на прокуратурата за това дали е поискано официално съдействие от Русия и от Организацията за защита от химическите оръжия. Държавното обвинение отговори със съобщение, в което се подчертава, че разследването за отравянето на Емилиян Гебрев може да бъде възобновено, но не отговори на поставените въпроси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG