Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шпигел: Лекарите на Навални намират прилика с отравянето на Гебрев


Емилиян Гебрев и Алексей Навални
Емилиян Гебрев и Алексей Навални

Лекарите от берлинската клиника "Шарите", които се грижат за руския опозиционер Алексей Навали, са се свързали с колегите си в България във връзка с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев с предполагаемо вещество от групата новичок през 2015 г. в София. Това съобщават германското издание Шпигел и разследващата платформа Белингкат в публикация, озаглавена „Българската следа“.

В статията, публикувана в Шпигел, се казва, че медиците допускат, че Алексей Навални е бил изложен на въздействието на вещество от групата органофосфати, с което е бил отровен и Гебрев.

В публикацията се говори за „поразително сходство“ между симптомите на Гебрев и Навални. И двамата са се оплакали от дразнене в очите, след това са изпаднали в безсъзнание и после в кома.

Свободна Европа отправи официални писмени въпроси към Министерството на външните работи и към прокуратурата по случая. До момента от институциите не са отговори дали от тях е търсено съдействие или информация от Германия.

Руският опозиционер Алексей Навални се почувства внезапно зле на 20 август по време на полет. Самолетът кацна аварийно в Омск, където Навални остана два дни, преди да бъде транспортиран за лечение в Германия. Оттогава той не е излизал от кома.

В понеделник от германската клиника „Шарите“ съобщиха , че става дума за отравяне с неизвестно вещество, което вероятно е от групата на инхибиторите на холинестеразата. От болницата в Омск не се съгласиха със заключението, като посочиха, че не са открили следи от такова вещество в организма на Навални.

Органофосфатите принадлежат към по-голямата група инхибитори на холинестеразата, уточнява Шпигел. В групата на органофосфатите влизат инсектициди като E605, както и бойни отровни вещества като зарин и новичок.

Българският предприемач Емилиян Гебрев беше отровен през 2015 г. Тогава пострадаха синът на Гебрев Христо и производственият директор на предприятието им ЕМКО Валентин Тахчиев, които също са били в контакт с отровата.

В продължение на години обаче развитие по разследването нямаше. Това се промени след отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Великобритания. Тогава експертите успяха да идентифицират отровата като принадлежаща към групата нервнопаралитични агенти, наричани новичок.

Симптомите, описани от разследващите нападението срещу Скрипал, са близки до тези на Гебрев. Оръжейният бизнесмен допуска, че е отровен със сходно вещество. Разследването на българските власти по случая е подновено.

Белингкат разкри тогава, че един от заподозрените за отравянето на Скрипал е бил в България непосредствено преди покушението срещу Гебрев. Последваха разкрития на допълнителни детайли около отравянето.

В крайна сметка българската прокуратура обвини трима руски граждани - Сергей Федотов, Георги Горшков и Сергей Павлов. Смята се, че Федотов, чието истинско име според Белингкат е Денис Сергеев, е ръководил операцията за отравянето на Гебрев. Тримата са издирвани и за отравянето на Скрипал.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG