Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ню Йорк таймс": Емилиян Гебрев е отровен от секретна част на руското военно разузнаване


Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев

Опитът за убийството на оръжейния търговец Емилиян Гебрев е организиран от секретното поделение 29155 на руското военно разузнаване като част от координирана кампания за дестабилизиране на Европа. Това твърди американското издание "Ню Йорк таймс", позовавайки се на източници от европейски разузнавателни служби.

Според информацията на американското издание наред с опита за убийство на Гебрев, сина му и служител в компанията им "Емко", секретното поделение е отговорно и за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания, опита за преврат в Черна гора и дестабилизацията на Молдова.

Секретното поделение 29155 работи от поне десетилетие, но едва наскоро е попаднало в полезрението на западните служби. Според източници от разузнаването на четири държави тези три операции са част от координирана кампания, организирана от Кремъл.

"Това е поделение от ГРУ, което е активно от години в Европа"

"Това е поделение от ГРУ (Главно разузнавателно управление), което е активно от години в Европа", коментира източник от европейска резузнавателна служба прев американското издание. "За нас беше изненада, че руснаците, че ГРУ, това поделение, са се чувствали свободни да провеждат тази изключително зловредна дейност в страните ни. Това беше шок за нас."

"Ню Йорк таймс" описва поделение 29155 като обвито в пълна секретност. Според изданието за него не знаят дори повечето от останалите агенти на ГРУ. Знае се, че частта се ръководи от генерал-майор Андрей В. Аверянов, а много от подчинените му са ветерани от войните в Афганистан, Чечения и Украйна.

Самият Аверянов е бил сниман на сватбата на дъщеря си с полк. Анатолий Чепига, един от обвинените от Лондон за извършители на покушението срещу Сергей Скрипал.

Освен него, заподозрени за отравянето в Солсбъри с нервнопаралитичния агент новичок са Александър Мишкин и Денис Сергеев (влязъл в страната под името Сергей Федотов). Именно Сергеев, който е сочен за ръководител на операцията, е бил в България няколко пъти през 2015 г.

При една от визитите му през април, той е отсядал в хотел в близост до офиса на Емилиян Гебрев като именно тогава оръжейният търговец, синът му Христо и производственият директор на "Емко" Валентин Тахчиев бяха отровени с неизвестно вещество. Първоначално българската прокуратура неглижира разследването, но то бе възобновено след международните разкрития за Денис Сергеев и посещенията му в България. Българските разследващи обаче отказват да коментират и до днес хода на делото за отравянето на Гебрев.

Източниците на "Ню Йорк таймс" казват, че поделение 29155 не е единственото, което провежда операции в чужбина, след като през 2006 г. Путин узакони убийствата зад граница от страна на руски държавни структури. Лондон смята, че бившият агент Александър Литвиненко е ликвидиран от руското контраразузнаване.

През 2012 г. Министерството на отбраната в Москва награждава с премии три поделения "за особени постижения във военната служба" - 29155, 74455 - посочено по-късно от американско разследване като отговорно за намесата в президентските избори от 2016 г., и 99450, за което се смята, че участва в спецоперациите за анексиране на Крим през 2014 г.

"Диверсии, взривявания, убийства, всичко"

Бивш офицер от ГРУ, чието име не се посочва в статията, твърди, че в арсенала на 29155 са "диверсии, взривявания, убийства, всичко" и че "там служат много сериозни хора, работещи нелегално и като агенти в чужбина".

За началника ген. Аверянов се смята, че е завършил през 1988 г. военно училище в Ташкент, почти сигурно се е сражавал в двете войни в Чечения, награден с орден "Герой на Русия" през 2015 г. Предполага се, че той живее в скромен апартамент в панелен блок и кара от 1996 г. стара лада ВАЗ 21053. Бюджетът на това поделение изглежда, не е много голям, хората му често пътуват в икономична зона на самолетите и си споделят стаи в хотелите, пише още "Ню Йорк таймс".

Що се отнася до наглед немарливата им работа зад граница (и Сергей Скрипал и Емилиян Гебрев оцеляха при нападенията, а опитът за преврат в Черна гора беше неуспешен), не е изключено това да се прави умишлено. "Не че станаха по-агресивни, те искат да ги усещаме, това е част от играта", коментира Еерик-Нийлс Крос, бивш директор на разузнаването в Естония.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG