Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво е известно за веществото, с което е отровен Навални


Навални се лекува в германската клиника "Шарите"
Навални се лекува в германската клиника "Шарите"

Няма опасност за живота на руския опозиционер Алексей Навални, но той може да пострада от дългосрочни последици, особено в областта на нервната система. Това става ясно след официалното съобщение на лекуващата болница, че критикът на Кремъл е бил жертва именно на отравяне.

Алексей Навални внезапно се почувства зле миналата седмица, докато се намираше на борда на самолет, прекосяващ Сибир. Самолетът кацна аварийно в руския град Омск, където опозиционерът остана две денонощия. В събота той беше транспортиран до германската клиника “Шарите” като личен гост на канцлера Ангела Меркел.

Пациентът е бил отровен с неизвестно вещество, вероятно от семейството на инхибиторите на холинестеразата, посочиха от болницата в понеделник. Изследванията са правени на няколко пъти от различни лаборатории, преди да бъде публикувано заключението.

Какво са холинестеразни инхибитори

Веществата с това трудно произносимо име блокират както централната, така и периферната нервна система. Те забавят действието на фермента на ацетилхолинестеразата в организма на човека. Този фермент служи за разрушаване на веществото, участващо в предаването на нервни импулси, пише Радио Свобода, като се позовава на лекари и учени, запознати с действието на тази група вещества.

Поглъщането на отровите с това име предизвиква излишък на ацетилхолин, което нарушава функциите на нервната система и по-конкретно на мозъка. Заради тези техни свойства веществата са в основата на химическите съединения, служещи за изработването на бойни отровни вещества от типа на зарин, зоман, V-газове и вещества от типа на Новичок. Последното беше използвано в покушението срещу Сергей Скрипал – бивш агент на руските служби, който беше отровен в британския град Солсбъри през 2018 г.

Човек, погълнал вещество от тази група, изпитва силни стомашно-чревни спазми, усещане за силно гадене, изпотяване, халюцинации, дишането му може да се блокира, а той да колабира. Това са първите симптоми.

Веществата са силно токсични и предизвикват отравяне включително и при контакт с кожата.

Холинестеразните инхибитори се използват и с лечебни цели – например в медикаменти за овладяване на деменция или на болестта на Алцхаймер.

Навални все така се намира в състояние на изкуствена кома, но опасност за живота му няма, съобщиха от клиниката “Шарите”. Той не е идвал в съзнание от 20 август.

Лекарите твърдят, че не могат да изключат дългосрочни последици върху здравето му.

Реакцията на руските лекари

В организма на Навални не бяха открити холинестеразни инхибитори, заявиха от ръководството на болницата в руския град Омск. "При постъпването на Навални бяха направени изследвания за наличието на широк спектър от наркотични, синтетични, психодилетични и лекарствени вещества, в това число и на инхибитори на холинестеразата. Резултатът беше отрицателен", каза завеждащият на токсикологията в Александър Сабаев.

Той добави, че при Навални не се е наблюдавала "клиничната картина, специфична за отравяне с вещества от тази група".

"Разбира се, че ще изясним това: ние ли грешим, или всичко това е дезинформация [от страна на германската клиника]", каза заместник-главният лекар на омската болница Анатолий Калиническо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG