Връзки за достъпност

Извънредни новини

59-и ден на протести: Заплахи към активисти и свикване на ново “Велико народно въстание”


На 10 септември се очаква нов голям протест под надслов "Велико народно въстание"
На 10 септември се очаква нов голям протест под надслов "Велико народно въстание"

Ново “Велико народно въстание“ беше свикано за 10 септември по време на 59-ия ден от протестите с искания за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Новината беше съобщена от едни от организаторите на митингите проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, които наричат себе си Отровното трио.

Първият протест под мотото “Велико народно въстание” се състоя на 2 септември. Тогава се стигна до тежки сблъсъци между граждани и полиция, обгазени хора, извеждане на водно оръдие и масови арести.

“Ние няма да забравим, ние няма да простим! Ние няма да забравим "кървавата сряда". Няма да простим на политиците и на Борисов, които изцапаха ръцете си с кръв”, заявяват от Отровното Трио.

В събота традиционно протестиращите се събраха в пространството между сградите на Президентството, Министерския съвет и бившия Партиен дом. Малко след началото на митинга хората блокираха движението пред сградата на БНБ.

Протестът се провежда под наслов "Нас не ни е страх", а протестиращи коментираха пред БНР, че "полицията не си е научила урока".

В сравнение с предходните дни днес хората на протеста са по-малко. Към момента обстановката е спокойна.

Призори в събота палатките на кръстовището пред бившия Партиен дом бяха премахнати от полицията, след като само няколко часа рано те бяха наново поставени там от протестиращите.

Заплахи към активист в Стара Загора

По-рано през деня стана ясно, че едно от най-известните лица на протеста в Стара Загора - автоинструкторът Митко Трайков, е бил заплашван по телефона. Той е получил предупреждение, че ще се случат лоши неща на семейството му и бизнеса, ако не спре да протестира съобщи сайтът starazagora.io.

Късно през нощта той е получил обаждане по телефона си, на което обаче е отговорила съпругата му. Тя е била предупредена от мъж, представил се като “Иван Терзиев от “Левски”, д предаде на съпруга си “да спре да се занимава с протестите, защото е дочул, че му се готвят много лоши неща”.

По-късно Трайков, описван като едно от най-разпознаваемите лица на протестите в града, който често е начело на автошествията и е регионален организатор на сдружението “БОЕЦ”е подал жалба в полицията.

Само един от задържаните на 2 септември остава в ареста

В събота стана ясно, че само един от 30-те задържани за 72 часа, за които прокуратурата поиска удължаване на задържането, е оставен в ареста.

През деня в събота пред сградата на Районния съд в София се проведе протест с искане за освобождаването на останалите в ареста протестиращи, задържани на втори септември. В съдебната сграда през целия ден продължиха съдебните заседания, на които се гледаха мерките на арестуваните.

Пред сградата на съда се събраха представители на организацията “Правосъдие за всеки“, както и от партия “Възраждане”.

Процесът започна след известно закъснение, което предизвика напрежение, тъй като адвокатите на задържаните не бяха допуснати в сградата на съда за началото на заседанията, обявено за 9 часа.

Пред Свободна Европа един от защитниците Минчо Спасов заяви, че става въпрос за гледането на 30 дела на тези, които са били задържани за 72 часа и за които прокуратурата е поискала удължаване на срока на задържането. Той каза, че забавянето е дошло заради прокурорите, които не са успели да подготвят документацията на време. По негови думи става въпрос за необичайно натоварване, тъй като “отдавна не е имало толкова задържани и очевидно прокурорите не могат да се справят“.

“Унизително е. Нарушава се правото на равнопоставеност между адвокатите и прокурорите в процеса, защото адвокатите стоим затворени зад решетките навън, докато прокурорите се запознават с делата и си работят по кабинетите. Това е дискриминация”, каза Спасов.

В крайна сметка по информация на бТВ стана ясно, че само един от задържаните на втори септември е оставен в ареста, тъй като при него е регистрирана “повторяемост на престъплението”.

Омбудсманът поиска проверки в МВР

В петък стана ясно също, че омбудсманът Диана Ковачева е поискала проверка от МВР относно сигнали за насилие и отказ от незабавен достъп до адвокатска защита на задържани в нощта на втори септември. Ковачева осъжда действията насилието и неправомерната употреба на сила над демонстранти и журналисти, които са били видени в кадри от медиите, и настоява за извършване на ефективно разследване на всички сигнали.

Тя определя като недопустимо видяното в кадри на телевизиите използване на боксове от страна на униформените, както и наличието на нашивки с надпис “Един удар. Един убит. Аз решавам. Без угризения“. Омбудсманът настоява и МВР да предостави информация затова дали по време на протеста сред охраняващите го полицейски служители е имало и такива без индивидуални идентификационни номера.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG