Връзки за достъпност

Извънредни новини

60-и ден на протести на 135-тата годишнина от Съединението


Протестиращите в Пловдив опънаха огромно знаме на централния площад в града
Протестиращите в Пловдив опънаха огромно знаме на централния площад в града

Стотици се събраха в центровете на Пловдив и София в 60-ия ден на протестите с искания за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

В южния град, който днес е център на тържествата по случай отбелязването на 135 години от Съединението, протестиращи излязоха на централния площад в града, където опънаха огромно знаме. Те заявиха, че не искат напрежение по време на празника и ще се държат на разстояние от площад “Съединение”. Тамо ще присъстват президента Румен Радев и председателката на парламента Цвета Караянчева.

Органите на реда все пак взеха мерки и поставиха КПП-та в района на честванията, където гражданите са подлагани на щателна проверка.

По-рано в града десетки шофьори проведоха символична протестна акция срещу лидера на “Воля” Веселин Марешки. Те зареждаха на една от бензиностанциите, част от веригата, която е собственост на депутата.

"Това е един символичен акт срещу човека, който продаде българската конституция. Искаме да му помогнем, тъй като разбрахме, че е на загуба от плажа "Кабакум" и затова символично дойдохме тук – да заредим за 13 ст., за да може поне от бензиностанциите да е на печалба", каза един от протестиращите.

През седмицата с гласовете на “Воля” и подкрепата на “Обединени патриоти” управляващите от ГЕРБ събраха необходимите им подписи за иницииране на дебат по внесените по-рано предложения за промени в Конституцията и свикване на Велико Народно събрание.

По-рано през деня протест се проведе и в Брюксел, където живеещи в Белгия българи се събраха пред сградата на Европейската комисия, където поискаха оставката на кабинета и главния прокурор.

Към тях се присъединиха евродепутатът и съпредседател на Европейските Зелени, Тери Райнтке и българският евродепутат Елена Йончева.

В деня на националния празник българи протестираха още в Амстердам, Лондон, Хамбург, Осло, Люксембург, Монреал и Чикаго, съобщи бТВ.

В София по традиция протестиращите започнаха след 18 ч. да се събират в пространството между сградите на Президентството, Министерския съвет и бившия Партиен дом.

През деня едни от организаторите на протестите проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, който се наричат “Отровното трио” излязоха с декларация, в която обявиха, че днес съединението е свързано с това да бъдат събрани гражданите срещу управляващите.

“Днес съединението е да съберем граждани срещу волята на престъпната шайка. Днес ние сме Великата сила. Тогава го направиха без чужда помощ. Днес можем отново”, написаха от триото.

Тази вечер освен протеста срещу правителството и главния прокурор в София се провежда и контрапротест. Шествието беше в подкрепа на българската полиция.

Протестът тръгна от сградата на НДК и достигна до Съдебната палата. Чуваха се скандирания “Радев оставка”, а хората се обявиха също и срещу блокадите по кръстовищата в столицата, които вече се премахнати. Те заявиха също, че ще внесат “подписка” срещу “Отровното трио” в прокуратурата, тъй като според тях те подбуждат бунтове срещу държавността, съобщи бТВ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG