Връзки за достъпност

Извънредни новини

Може ли оцеляването на Борисов да струва един плаж за Марешки?


Може ли партиен лидер, заявил се като опозиционен, да осигури оставането на власт на кабинета и колко струва тази услуга? Подобен сценарий изглежда напълно възможен, а в реализирането му са намесени 10 депутатски подписа, една плажна ивица, едно решение на Министерския съвет и съмнение за нарушение на европейската директива за концесиите.

Става дума за на пръв поглед необяснимата промяна в позицията на лидера на "Воля" Веселин Марешки, който след като няколко пъти заяви, че партията му няма да подпише проекта за нова конституция на ГЕРБ, в крайна сметка го стори.

Идеята за промяна на основния закон беше условието, което премиерът Бойко Борисов сам си постави, за да остане на власт. Месец след началото на протестите с искане за оставките на правителството и на главния прокурор, министър-председателят Бойко Борисов обяви план за "рестарт" на системата с конституционни промени. За да започне процедурата, управляващите трябваше да съберат 120 подписа. Премиерът постави срок за това до 2 септември. И обяви, че ако това не се случи, парламентът ще е изчерпан.

Проблемът на управляващите ГЕРБ и "Обединени патриоти" беше, че нямат необподимите 120 подписа, а БСП и ДПС отказаха да участват. Така малката парламентарна група на "Воля" се оказа ключът към събирането на подписите.

В седмиците от средата на август до крайния срок лидерът на "Воля" Веселин Марешки няколко пъти променяше позицията си. Във всички вариации обаче той казваше, че "Воля" няма да подпише проекта. "Ако управляващите съберат подписи – ние ще се включим в дебатите", казваше често Марешки.

10 подписа и два плажа

На 2 септември сутринта Марешки отново каза, че няма да подпише "този проект", но ако има нови преговори с ГЕРБ, ситуацията може да се промени.

Няколко часа по-късно 10 души от 12-те депутати на "Воля" в парламента се подписват под проекта. В късния следобед ГЕРБ съобщи, че подписите са събрани и проектът може да бъде внесен.

Какво може да обясни тази промяна в рамките на няколко часа?

Вероятен отговор е друга случка от същия ден. По-рано сутринта се провежда заседание на Министерския съвет, на което правителството дава на концесия за 20 години плажа "Кабакум север 2" на фирма, свързана с лидера на "Воля". Дружеството е "Булмедикс 2012" - собственост на доскорошния депутат от "Воля" и смятан за дясна ръка на Марешки в парламента Андон Дончев. Той напусна Народното събрание на 15 юли, а процедурата за концесията е започнала в началото на месец юни.

Дончев беше един от близките депутати на партийния лидер Веселин Марешки. Докато беше в парламента, той беше пердседател на Комисията по политиките за българите в чужбина.

Преди Дончев да спечели концесията, в последните 10 години наемател на "Кабакум север 2" беше "Белвекс" ООД, собственост на "Марешки холд", чиито акционери са майката и децата на Веселин Марешки.

Министерството на туризма е подписало договор за наем на плажа "Кабакум север 1" със семейната фирма на Марешки "Белвекс".

Но и това не е всичко. Седмица преди новия политически сезон Министерството на туризма е подписало договор за наем на плажа "Кабакум север 1" със семейната фирма на Марешки "Белвекс". Документът е от 27 август. Което съвпада с една от поредните промени в позицията на Марешки спрямо конституционния проект на ГЕРБ. Малко преди края на август лидерът на "Воля" каза, че макар и да не подпише проекта, партията му би гласувала впоследствие за Велико Народно събрание.

Наемната цена на обекта е в размер на 25 000 лв. без ДДС, цената на чадъри и шезлонги е по 4 лв. на брой.

Плажовете "Кабакум Север 1" и "Кабакум Север 2" по кадастър се водят различни, но са една и съща плажна ивица. Тя се намира между Варна и Златни пясъци. Именно там през 2012 г. Веселин Марешки построи построи двуетажен "фитнес". При проверка тогава, националният строителен контрол ДНСК установи, че обектът се води "преместваем", въпреки забраната за строеж на плажа. Във фитнеса цената за час тренировка беше определена на 100 лв., а в комбинация с масаж - 10 хил. лв. Така постройката не се ползваше от външни лица. Хора в района казваха, че Марешки я ползва като частна вила.

Пред бТВ в петък Марешки каза, че постройката още е там, вече не е фитнес, а се ползва от работниците на плажа.

Пред Свободна Европа столичният общински съветник от "Демократична България" Тома Белев каза, че наред с тайминга на концесията и подписите, които "Воля" даде на ГЕРБ, за да оцелее правителството, има нарушение и на европейската директива за концесиите.

"Според член 18 от директивата концесии в ЕС над 5 години се извършват, когато там са предвидени големи инвестиции и е нужно време, за да се изплатят. В случая инвестицията е 370 000 лева. При анализ на концесията размерът на инвестицията би се изплатил за по-малко от пет години", каза Белев.

"Господ гледа отгоре"

Потърсен за коментар Веселин Марешки каза пред Свободна Европа, че не вижда нарушение на директивата. "Приходите от плажа са 100 000 лева на година, оттам разходите си сметнете и ние излизаме на загуба. Така че 370 000 лева са голяма инвестиция за 20 години", каза той. След това лидерът на "Воля" каза, че няма нищо общо с концесията, която неговият бивш депутат е взел. Въпреки това Марешки продължи да говори във форма "ние", когато става дума за плажната ивица.

"Ако някой иска, с удоволствие бих му го подарил плажа. Ако вие искате да ви го съдействам да ви го дадат на вас. Може на вас, на президента, на когото кажете – ще ви съдействам да ви го подарят плажа", каза Марешки в телефонен разговор. На въпрос как ще съдейства, след като подобни решения са на Министерския съвет, а държавна собственост не се подарява, той отговори: "Това не е търговия с влияние, защото не искам нищо от вас. Би било търговия с влияние ако исках в замяна".

На въпрос на Свободна Европа дали концесията и наема на плажовете "Кабакум Север 1 и 2" са цената, която правителството е платило, за да получи още време във властта, Марешки каза:

"Ако цената е да вземеш нещо на загуба – значи, да. Така си го предайте".

След, което Марешки завърши с думите, че "Господ гледа отгоре и ще даде оценки".

"Прокуратурата и КПКОНПИ да се намесят"

Според юристката Грета Ганева е наложително прокуратурата и антикорупционната комисия КПКОНПИ да се намесят в случая. "Технически това решение на Министерския съвет изглежда, че е законосъобразно. Но в контекста на цялата ситуация, която се развива пред очите на цялото общество – вътрешните мотиви, които обосновават този изход, за мен са такива, че се равняват на липса на законосъобразни мотиви", каза тя.

"За да го кажа по-просто – решението за концесията на плаж "Кабакум" е толкова опорочено, че се равнява на правно нищо".

Според Ганева налице има облагодетелстване от действия на административни органи и по тази причина КПКОНПИ и прокуратурата трябва да вземат отношение.

Свободна Европа потърси становище от антикорупционната комисия, но такова до момента не е получено. Няма и реакция от управляващата партия ГЕРБ, които в петък не отговаряха на телефонни обаждания. Впоследствие пиарът на партията си изключи телефона.

Според депутата от БСП Явор Божанков "случаят е скандален". "Концесията и промяната на поведението на "Воля" в парламента трябва да се разглеждат в контекста на Наказателния кодекс", каза народният представител.

"Ние ще направим всичко необходимо органите да бъдат надлежно сезиране след като до момента не са се самосезирали", допълни Божанков.

Най-ново видео

Обяснено. Ще бори ли някой корупцията след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
XS
SM
MD
LG