Връзки за достъпност

Извънредни новини

Великобритания готви промени в договора с ЕС, ако не получи търговско споразумение през октомври


Правителството на Борис Джонсън се готви да “елиминира правната сила” от части от споразумението, свързани с въпроси като държавната помощ за компании, митницата на границата със Северна Ирландия и други.
Правителството на Борис Джонсън се готви да “елиминира правната сила” от части от споразумението, свързани с въпроси като държавната помощ за компании, митницата на границата със Северна Ирландия и други.

Великобритания поставя краен срок до 15 октомври за постигането на споразумение за свободна търговия с Европейския съюз. В противен случай Лондон се готви значително да промени, подписаното през януари споразумение за Брекзит. Това стана ясно от части от изявление на премиера Борис Джонсън, разпространени от кабинета му, съобщи Ройтерс.

Изданието Файненшъл таймс цитира трима свои източници от “Даунинг стрийт” 10, според които проектозаконът за вътрешния пазар на Великобритания се готви да “елиминира правната сила” от части от споразумението, свързани с въпроси като държавната помощ за компании, митницата на границата със Северна Ирландия и други.

Очаква се този план на правителството да бъде огласен в следващите дни от премиера Джонсън. Очаква се той да заяви, че няма смисъл преговорите за свободна търговия да продължат след 15 октомври, както и че ще бъде търсено споразумение с ЕС, което да е по модела на това между Великобритания и Австралия.

Пред БиБиСи от правителството потвърдиха за истинността на документа като коментираха, че това е само вариант, в случай, че преговорите с блока се провалят и не се достигне до споразумение.

Според експерти, цитирани от Ройтерс, в случай, че преговорите се провалят Лондон ще успее да се договори само по по-леки въпроси като въздушен и камионен транспорт, кооперация в научните изследвания и други.

Новината за действията на правителството предизвика остри реакции в Северна Ирландия, както и от страна на опозиционната Лейбъристка партия.

Лейбъристът Луис Хай коментира, че международния статут на Великобритания може да бъде жертван заради действията на Джонсън.

“Това е вяра за просяци – отново се играе опасна игра, свързана със Северна Ирландия и възможното жертване на международните ни позиции на олтара на некомпетентността на министър-председателя“, каза Хай.

Според външния министър на Ирландия Саймън Конвей, който беше ключова част от преговорите със Северна Ирландия, подобни действия на кабинета ще са “много неразумни”.

Новината за действията на правителството идва ден след като главния преговарящ по оттеглянето от британска страна Дейвид Фрост заяви, че Лондон не се страхува да прекрати преговорите и да напусне съюза без сделка.

В отговор главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние разкритикува тази позиция и я обяви за “притеснителна и разочароваща”.

Обединеното кралство официално напусна блока на 31 януари. От тогава досега текат преговори за начина, по който ще продължат отношенията между двете страни от 2021 г.

До момента споразумение е постигнато относно нормите за риболов, както и за промяната на държавните разпоредби на Великобритания за въздухоплаване.

Във вторник ще започне осмият кръг от преговорите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG