Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 27 милиона заразени с COVID-19 по света. Индия вече е втората най-засегната страна


Ситуацията в Индия продължава да се влошава като броят на заразените и смъртните случаи расте. Въпреки това след повече от пет месеца държавните органи решиха да отворят баровете, както и някои транспортни връзки.

Индия вече е втората най-тежко пострадала от коронавируса страна в света. Заразените в азиатската държава са вече над 4.2 млн. души, с което тя изпревари Бразилия в черната класация. Заразени в световен мащаб са вече над 27 млн., а най-тежка продължава да бъде ситуацията в САЩ, където броят на заразените е над 6.2 млн. души.

В понеделник здравното министерство в Ню Делхи съобщи, че в неделя е регистриран нов рекорд за брой заразени в рамките на едно денонощие от малко над 90 хил. души. В същия ден починалите, при които е било потвърдено заразяване с COVID-19 са 1016 души, а общо от началото на пандемията жертвите в Индия са над 71 хил. По този показател пред страната са само САЩ и Бразилия.

Въпреки тези данни от понеделник работата на транспортната мрежа на столицата Ню Делхи и заобикалящите я области беше подновена след повече от 5 месеца.

От правителството съобщиха, че до края на седмицата се очаква работа да подновят и баровете.

От началото на пандемията индийската икономика се сви с почти 24 % за последното тримесечие, което е най-големият спад сред водещите страни в света.

В САЩ данните за пандемията показват увеличаване на броя на заразените в 22 от всички 50 щата, съобщи Ройтерс. Новината идва по време на дългия уикенд за деня на труда, който се отбелязва в първия понеделник на септември. Най-тежко засегнати в последните дни са южните и югозападните щати в страната.

Във Великобритания за последното денонощие са регистрирани нови близо 3 хил. случая, което е най-големият скок по този показател от месец май насам, съобщи БиБиСи. В момента правителството обсъжда своите действия по отношение на подновяването на учебния процес в университети и възможното завръщане на студентите в аудиториите. Според експерти, цитирани от медията, у студентите и деканите все още цари известно объркване, както и притеснение за възможните здравни последици.

На фона на данните за увеличение на заболеваемостта след няколко месеца на спад от Международния олимпийски комитет (МОК) съобщиха, че Олимпийските игри в Токио ще се състоят в рамките на 2021 г. Възможно е организаторите да наложат ограничение на броя на зрителите, присъстващи на спортните обекти, но вариант те да не се състоят в момента не се разглежда.

Развитието на пандемията в световен мащаб можете да проследите на интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG