Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министър Димитров: В Бургас има вода за още 5 месеца


Емил Димитров коментира и въпроса с решението за отдаването на концесии на хора, близки до лидера на “Воля” Веселин Марешки. Министърът подчерта, че ако е имало “търговия” между политическите сили, тя се е случила без негово знание.
Емил Димитров коментира и въпроса с решението за отдаването на концесии на хора, близки до лидера на “Воля” Веселин Марешки. Министърът подчерта, че ако е имало “търговия” между политическите сили, тя се е случила без негово знание.

Бургас е заплашен от воден режим, а за града и Южното Черноморие има вода за още около пет месеца. Това заяви екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро пред Нова.

“Цялото Черноморие, ако не управляваме Камчия по друг начин, ще има проблем. За Бургас проблемът стои, има вода за 5 месеца, трябва за 15 ,за Бургас трябва да положим изключителни усилия”, каза Димитров.

Той добави, че от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще представят спешни мерки за справяне с водната криза по Черноморието, която ще бъде обсъдена по време на следващия коалиционен съвет на управляващите.

Екоминистърът беше на проверка на язовир “Копринка” край Казанлък, където граждани сигнализираха, че обемите са намалели значително, а според тях става въпрос за източване на водите от частни лица.

На място министърът заяви, че в последните 15 години водата от река Тунджа не е отклонявана за захранването на “Копринка” и свързания с него язовир “Жребчево”. Големия спад Димитров отдаде и на факта, че последните четири години са били “сушави”.

По думи на министъра, ако сушата продължава тя ще предостави опасност за запълване на сондажите в районите на Ямбол, Сливен, Елхово и Нова Загора.

Пред Нова Димитров коментира и въпроса с решението за отдаването на концесии на хора, близки до лидера на “Воля” Веселин Марешки. Той заяви, че подобни процедури вървят постоянно и че процесът по вземане на решения трае няколко месеца. Министърът подчерта, че ако е имало “търговия” между политическите сили, тя се е случила без негово знание.

През изминалата седмица Марешки и 10 от общо 12 депутати на “Воля” подписаха проекта на ГЕРБ за нова конституция в Народното събрание, след като само ден по-рано от партията твърдяха, че няма да подкрепят управляващите. В деня, в който Марешки и съпартийците му подкрепиха проекта Министерския съвет гласува концесия за 20 години плажа "Кабакум север 2" на фирма, собственост на доскорошния депутат от "Воля" и смятан за дясна ръка на Марешки в парламента Андон Дончев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG