Връзки за достъпност

Извънредни новини

Призиви Германия да спре „Северен поток 2“ заради Навални. Берлин обмисля


Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Русия Владимир Путин на среща в Берлин, януари 2020 г.
Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Русия Владимир Путин на среща в Берлин, януари 2020 г.

Няколко държави отправиха призиви Германия да спре довършването на газопровода „Северен поток 2“, чието предназначение е да доставя по-големи количества природен газ от Русия за Германия.

Повод е новината, че руският опозиционен деец Алексей Навални е бил отровен с бойно вещество от групата „Новичок“. Това беше съобщено миналата седмица от клиниката в Берлин, където Навални се лекува.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза на пресконференция преди ден, цитиран от ДПА, че "Германия трябва да спре проекта за газопровод "Северен поток 2". Той добави, че "за Берлин може да се окаже невъзможно да се оттегли от проекта".

"Германия е в много отслабена позиция що се отнася до енергетиката. Поставиха се в много, много лоша позиция", каза Тръмп.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон повтори резервите на Париж към газопровода, които станаха по-силни след вестта за отравянето на Навални.

"Проведохме европейски разговори, френско-германски разговори за "Северен поток 2" няколко пъти, независимо от въпроса за Навални, който не беше на дневен ред тогава, ние изразихме резервите си към проекта", каза Клеман Бон.

"Не искам да се меся в германските дебати за „Северен поток 2“, но резервите, които ние имахме за енергийната зависимост към Русия, продължават да съществуват, те са известни", допълни той.

По същото време говорител на германския канцлер Ангела Меркел каза, че правителството не изключва възможността да използва проекта "Северен поток 2" в реакцията си по случая с Алексей Навални, който според Германия е бил отровен.

"Канцлерът на Германия Ангела Меркел не изключва въвеждането на санкции срещу Русия, които могат да засегнат изграждането на "Северен поток 2", каза говорителят на правителството Щефан Зайберт.

По думите му е рано да се говори за каквито и да било последици от случая с Навални за руско-германските отношения.

В Берлин продължават да очакват от Москва отговор на въпроса какво се е случило с Навални. Според Зайберт обаче "канцлерът поначало не изключва да има възможни реакции". Засега Меркел не е говорила с руския президент Путин за случилото се с Алексей Навални, каза още говорителят.

По-рано Меркел каза, че отравянето на Навални не трябва да се обвързва с проекта за газопровода. Това беше преди специалистите на Бундесвера да установят, че Навални е бил отровен с вещество от групата Новичок. След това съобщение германският външен министър Хайко Маас допусна, че правителството на страната му може да преразгледа подхода си към газопровода в зависимост от поведението на Москва.

Изграждането на газопровода е почти завършено. Разчетите показват, че той ще удвои доставките на руски природен газ през Балтийско море до Германия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG