Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радио Свободна Европа се завръща в Унгария


Протест в защита на свободата на словото в Будапеща
Протест в защита на свободата на словото в Будапеща

Унгарската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL), затворена след края на Студената война, възобнови дейността си на 8 септември в отговор на влошаването на свободата на медиите в страната.

„Развълнувани сме да се върнем в Унгария с най-съвременна програма и ангажимент да служим на обществения интерес като съобщаваме проблемите, които имат най-голямо значение за нашата публика“, каза изпълняващата длъжността президент на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) Дейзи Синделар.

„Имаме изключителен екип от местни журналисти и те са решени да бъдат източник на надеждни и безпристрастни новини“, допълни тя.

Унгарската служба ще бъде ръководена от Дюла Чак, бивш журналист и редактор в европейската мрежа Евронюз и продуцент и кореспондент за Унгария на британската обществена медия Би Би Си. Той има опит като ръководител в много унгарски медии.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода обяви плановете си да възобнови дейността на службата си в Унгария през есента на 2019 г. в отговор на драматичното влошаване на медийната свобода в страната, отразено от падането да 89-о място в световния индекс за свободата на печата на „Репортери без граници“.

През последните 10 години правителството на премиера Виктор Орбан пое пряко или непряко контрола върху повечето медии в страната.

Обществените телевизия и радио и държавната новинарска агенция бяха поставени под контрола на правителството през 2011 г. През 2019 г. около 500 частни медии бяха собственост на Централноевропейската фондация за преса и медии, която има тесни връзки с правителството на Орбан.

Унгария е третата държава членка на Европейския съюз, в която Радио Свободна Европа/Радио Свобода се завръща през последните години. През 2019 г. бяха възобновени бюрата в Румъния и България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG