Връзки за достъпност

Извънредни новини

Емилиян Гебрев призова властите "българският Новичок" да влезе в дневния ред на НАТО и ЕС


Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев

Българските власти да поставят случая с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор на "ЕМКО" Валентин Тахчиев в дневния ред на НАТО и Европейския съюз (ЕС). За това призоваха тримата в свое отворено писмо до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и президента Румен Радев във вторник.

Както Свободна Европа писа миналата седмица, разследването на опита за покушение срещу Гебрев, сина му и производствения директор на "ЕМКО" през април 2015 г. е било спряно от българската прокуратура в края на август. На този фон Германия потвърди, че руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил отровен с вещество от групата Новичок, подобно на бившия руски двоен агент Сергей Скирпал през 2018 г.

"Демократичният свят се изправи като един, за да спаси живота и разкрие истината за отравянето на руски гражданин"

"Европейският съюз и НАТО обсъждат политически отговор на това престъпно деяние, като не се изключват и санкции. С една дума, демократичният свят се изправи като един, за да спаси живота и разкрие истината за отравянето на руски гражданин, извън своята територия", пише по този повод в писмото на Гебрев до българските власти.

Оръжейният производител определя като случайно съвпадение факта, че спирането на разследването за отравянето му се припокри със събитията около Навални. Отбелязва обаче, че то е "логично следствие от провежданата от българските власти вече месеци и години системна политика на забавяне, затрудняване и отклоняване в неверни посоки на разследването на "българския Новичок".

"Българските власти бяха принудени да признаят, че на наша територия свободно са се занимавали с терористична дейност група руски граждани"

"Истината е, че българските власти бяха принудени да признаят, че на наша територия свободно са се занимавали с терористична дейност група руски граждани, някои от тях свързани и със случая "Скрипал". С огромна неохота бяха съобщени имената и повдигнати обвинения на трима от тях", припомня Гебрев, визирайки Сергей Федотов, Георги Горшков и Сергей Павлов.

В тази връзка Емилиян Гебрев, синът му Христо и Валентин Тахчиев настояват не просто да бъде възобновено разследването за отравянето им, но и то да бъде задълбочено, включително и чрез официална молба за съдействие към Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Както Свободна Европа писа през януари, българските власти така и не пожелаха от базираната в Хага организация да се включи в разследването.

Гербев иска още "България незабавно да заяви съществуват ли в някаква форма остатъци от веществени доказателства, които биха помогнали за нов, по-задълбочен анализ на използваното в България бойно отровно вещество", както и за съвместни действия по разследване с Германия и Великобритения. Наред с това той призовава София да поиска съдействие от Москва за "изясняване самоличността на установените обвиняеми по делото".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG