Връзки за достъпност

Извънредни новини

Насрин Сотуде и борбата за човешки права, която може да доведе до смъртта ѝ


Насрин Сотуде през 2013 г.
Насрин Сотуде през 2013 г.

Насрин Сотуде е сред най-известните правозащитници в Иран. Защитавала е пред съда политически активисти, дисиденти, осъдени на смърт непълнолетни и жени, обвинени заради протест срещу задължението да носят хиджаб. Заради работата си е осъдена на 38 години затвор и 148 удара с камшик.

Дори зад решетките Насрин Сотуде не се отказва от това да защитава правата на другите и да изразява позицията си. Преди точно четири седмици тя започва гладна стачка като знак на протест срещу нечовешките условия в иранските затвори и срещу лошото отношение спрямо политическите затворници.

От 11 август 58-годишната Насрин приема само вода, чай, захар и сол, казва съпругът ѝ пред Радио Свободна Европа. За първите три седмици от гладната си стачка тя е свалила 6 килограма. „Понякога тя се чувства толкова слаба, че не може да се движи“, допълва съпругът, който има право да вижда Насрин три пъти в седмицата за по 10 минути.

Заради влошеното ѝ състояние Насрин е водена насила в лечебницата на затвора. Тя обаче отказва да прекрати стачката си, докато политическите затворници не бъдат временно освободени. Като мярка за спиране на разпространението на коронавируса в иранските затвори, които са пренаселени и с лоши хигиенни условия, властите решиха временно да освободят над 85 000 затворници. Сред тях обаче не са осъдените правозащитници и политически активисти, част от които са в затвора „Евин“. Там излежава присъдата си и Насрин.

След началото на стачката си тя е подложена на допълнителен натиск от властите. Банковата ѝ сметка е блокирана, а 20-годишната ѝ дъщеря е арестувана за няколко часа. Задържането, което Насрин и семейството ѝ смятат за произвол, засилва решимостта ѝ да продължи с протеста си, казва съпругът ѝ.

Насрин Сотуде е адвокат и в продължение на десетилетия защитава политически активисти, критици на управляващите в Иран и други обвинени по политически натоварени дела. Малко преди да бъде арестувана през 2018 г., тя защитава две млади жени, които са обвинени, защото са протестирали срещу задължението да носят хиджаб. Носител е на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европейския парламент за 2012 г.

Заради работата си тя е осъждана няколко пъти през последното десетилетие. През 2019 г. е призната за виновна за нарушаване на обществения ред и застрашаване на националната сигурност.

Гладната стачка на Насрин Сотуде предизвика вниманието на редица държави, правителствени и неправителствени международни организации, които изразиха загриженост за състоянието ѝ и призоваха за освобождаването ѝ. Държавният департамент на САЩ призова всички несправедливо осъдени политически затворници в Иран да бъдат освободени. Евродепутати от подкомисията по граждански права в Европейския парламент казаха пред Дойче веле, че са опитали да се свържат с властите в Техеран по случая, но не са успели.

На 2 септември Асоциацията на германските съдии присъди годишната си награда за защита на човешките права на адвокатката. „Насрин Сотуде е символ на движението за гражданско общество в Иран със своята смелост и неуморната ѝ работа за защита на човешките права и върховенството на правото“, се казва в съобщение на организацията.

Ирански юристи и учени призоваха адвокатката да спре гладната си стачка. „Иран се нуждае от героите си живи. Моля те, прекрати гладната си стачка“, написа бившият директор на отдел в НАСА Фируз Надери, който е от ирански произход.

Семейството на Насрин не я е молило за такова нещо, въпреки че всички искат тя да живее. „Предпочитаме да я оставим тя сама да взима решенията си“, казва съпругът ѝ.

XS
SM
MD
LG