Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опозиционни активисти и сътрудници на Навални бяха обгазени в Новосибирск


"Отровата е оръжието на страхливците", пише на плаката, който жена от Новосибирск държи. Демонстрацията й е в подкрепа на Алексей Навални, който предния ден е приет в болницата в Омск със симптомите на отравяне.
"Отровата е оръжието на страхливците", пише на плаката, който жена от Новосибирск държи. Демонстрацията й е в подкрепа на Алексей Навални, който предния ден е приет в болницата в Омск със симптомите на отравяне.

Щабът на независимата политическа коалиция „Новосибирск 2020“ е бил нападнат във вторник от две неизвестни лица, съобщи сибирската служба на Радио Свободна Европа. Те разбили в помещението стъклена бутилка с неизвестна течност и избягали.

От течността се разнесла остра задушлива миризма.

В щаба е имало около 50 души, събрани във връзка с предстоящите в неделя местни избори в Новосибирск и Новосибирския регион. Те са били на обучение как да откриват изборни измами, организирано от екипа на опозиционера Алексей Навални.

Според свидетели на нападението хората успели да избягат. Двама души са с леки симптоми на отравяне.

Координаторът от щаба на Навални за града и член на коалицията „Новосибирск 2020“ Сергей Бойко е записал нападението на видео. Според сътрудничката на Фонда за борба с корупцията на Навални Олга Гусева най-вероятно разляната отрова е азотен диоксид – вещество, което е силно отровно, ако попадне в дробовете на човека.

Самият Алексей Навални продължава да се лекува в болница в Берлин след като се почувства зле по време на полет и състоянието му се влоши рязко. Според германските власти той е бил отровен с вещество от групата Новичок.

В неделя в Новосибирск ще се проведат избори за градско събрание и за законодателен орган на Новосибирска област. Сибирският град е с население над 1.6 милиона души, а Новосибирският регион е с един път и половина по-голяма площ от България и с население около 2.8 милиона души.

На изборите освен кандидати на управляващата партия Единна Русия ще се явят и представители на обединената опозиционна коалиция „Новосибирск 2020“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG