Връзки за достъпност

Извънредни новини

Навални е изваден от медикаментозната кома и е контактен


От болницата в Берлин съобщават, че в понеделник Навални е показал сериозни признаци на подобрение, поради което лекарският екип е решил да го извади от кома и постепенно да премахне дихателния апарат, за който той е бил прикрепен
От болницата в Берлин съобщават, че в понеделник Навални е показал сериозни признаци на подобрение, поради което лекарският екип е решил да го извади от кома и постепенно да премахне дихателния апарат, за който той е бил прикрепен

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който преди седмици беше отровен, е изваден от състояние на медикаментозна кома. Това съобщиха лекарите от германската болница, в която той е лекуван от 22 август.

От болницата в Берлин съобщават, че в понеделник Навални е показал сериозни признаци на подобрение, поради което лекарският екип е решил да го извади от кома и постепенно да премахне дихателния апарат, за който той е бил прикрепен. Медиците са установили, че пациентът е реагирал на гласове, но все още се боят от възможни дълготрайни последствия след отравянето.

На 2 септември специалисти от германското министерство на отбраната обявиха, че са открили следи от бойно отровно вещество от групата на така наречения Новичок в организма на Навални.

Съмнения за отравяне на руския опозиционен деец Алексей Навални се появиха още от момента на внезапното му прилошаване в самолета, летящ от сибирския град Томск за Москва. Самолетът кацна принудително в Омск, а Навални, който изпадна в безсъзнание, беше транспортиран в местната болница за спешна помощ.

Последваха часове на мълчание от страна на омските лекари, след което те излязоха с твърдението, че няма данни да е отровен, а най-вероятно е получил криза от рязко влошаване на метаболизма. През цялото време омската болница беше пълна с униформени полицейски служители и цивилни лица с неясен статут.

След настояване от близките на Навални, дипломатически совалки и след разрешение от властта в Кремъл, политикът беше транспортиран със специален самолет в болница в Берлин, като преместването беше осъществено от благотворителната организация „Кино за мир“.

Съмненията за отравяне се потвърдиха в болницата, макар и да не се знаеше типът на отровата.

В неделя външният министър на Германия Хайко Маас засили натиска върху Русия като обяви, че Кремъл дължи отговор за отравянето на Навални. Той предупреди, че ако това не се случи скоро Берлин и неговите съюзници ще предприемат решителни мерки срещу Москва. По негови думи Германия може да преосмисли позицията си по енергийния проект "Северен поток" в случай, че Русия не съдейства за установяването на истината за отравянето на опозиционера.

До момента Русия отрича каквото и да е участие в случая на Навални, както и факта, че той е бил отровен с Новичок.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG