Връзки за достъпност

Извънредни новини

Болницата в Берлин официално обяви, че Алексей Навални е бил отровен


Алексей Навални по време на протест на 29 февруари 2020 г. в Москва
Алексей Навални по време на протест на 29 февруари 2020 г. в Москва

Болницата "Шарите" в Берлин, където се лекува Алексей Навални, обяви, че изследванията досега показват, че той е бил отровен.

В съобщението се казва: "Клиничните заключения говорят за интоксикация от вещество от групата на активните вещества, наречени холинестеразни инхибитори".

Болницата също съобщи, че Навални е в "интензивно отделение и все още е в индуцирана кома" и че положението е "сериозно, но в момента няма пряка заплаха за живота му".

Съобщението на лечебното заведение идва няколко часа след като правителството на Германия обяви, че е "доста вероятно" популярният критик на Кремъл Алексей Навални да е бил отровен.

В събота той беше транспортиран от руския град Омск в Германия. Здравето на Навални се влоши внезапно в четвъртък миналата седмица, когато той и екип от негови сътрудници се прибираха в Москва със самолет от сибирския град Томск. Тежкото състояние на Навални принуди самолетът да направи аварийно кацане в Омск, на 2700 километра от Москва, където политикът беше откаран в безсъзнание в градската болница за спешна помощ.

Според сътрудниците на Навални, той е бил отровен с чаша чай, която е купил на летището в Томск, преди да се качи на самолета за Москва.

"Имаме пациент, който доста вероятно е бил отровен", каза говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт пред репортери в Берлин.

"Подозрението е, че... някой е отровил г-н Навални - че някой сериозно е отровил г-н Навални. За съжаление има примери в новата история на Русия, заради които светът гледа много сериозно на това подозрение", каза Зайберт.

"Защото има определена вероятност за отравяне, има нужда от защита", каза още говорителят на Меркел на редовната си пресконференция.

"Ще оцелее"

По-рано активистът Яка Бизил - основател на хуманитарната фондация „Кино за мир“, която транспортира със специален самолет Навални от Омск в Берлин - каза, че той ще оцелее, но ще бъде „извън строя“ в продължение на месеци.

От събота сутринта Навални е настанен в болницата „Шарите“, откъдето още не са коментирали състоянието му. Той е под специална охрана, която му беше осигурена от германската държава, след като канцлерът Ангела Меркел обяви, че Навални е със статут на специален неин гост.

В четвъртък опозиционният политик се озова в болницата за спешна помощ в сибирския град Омск, след като състоянието му внезапно се влоши по време на полет от Томск за Москва. Самолетът принудително кацна в Омск и той беше транспортиран в болницата. Подозренията са, че е бил отровен, въпреки че до момента няма официална диагноза за това какво се е случило със здравето му.

От болницата в Омск казаха, че на Навални са направени пълни изследвания, включително за наличие на отрова в организма му. Такава не е открита, коментира главният лекар Александър Мураховски, преди пострадалият да бъде транспортиран за Германия.

„Не познавам лично Навални - нямам общо с него. „Кино за мир“ също няма общо с руската политика. Това беше молба от хуманитарен характер, на която откликнахме“, каза Яка Бизил пред АФП.

"Организирахме полета и за щастие след някои пречки нещата се получиха и пациентът пристигна безопасно в Берлин“, каза още той. Във видеоинтeрвю за „Билд“ Бизил потвърди, че Навални е понесъл добре полета. Но това не променя „тревожната като цяло ситуация“, добави активистът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG