Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия потвърди, че Навални е отровен с Новичок


Алексей Навални
Алексей Навални

Специалисти от лаборатория към Бундесвера - германското министерство на отбраната, са открили в организма на руския опозиционен политик Алексей Навални следи от бойно отровно вещество от групата на така неречения Новичок. Съобщение за откритието излезе на сайта на германското правителство.

Федералният канцлер Ангела Меркел, министрите на външните работи, на отбраната, правосъдието, финансите и вътрешните работи са обсъдили новата ситуация.

За откриването на отровата ще бъдат информирани Организацията за забрана на химическите оръжия, Европейският съюз и НАТО, допълват от правителството.

Министерството на външните работи на Германия ще извика на разговор посланика на Русия.

Съмнения за отравяне на руския опозиционен деец Алексей Навални се появиха още от момента на внезапното му прилошаване в самолета, летящ от сибирския град Томск за Москва. Самолетът кацна принудително в Омск, а Навални, който изпадна в безсъзнание, беше транспортиран в местната болница за спешна помощ.

Последваха часове на мълчание от страна на омските лекари, след което те излязоха с твърдението, че няма данни да е отровен, а най-вероятно е получил криза от рязко влошаване на метаболизма. През цялото време омската болница беше пълна с униформени полицейски служители и цивилни лица с неясен статут.

След настояване от близките на Навални, дипломатически совалки и след разрешение от властта в Кремъл, политикът беше транспортиран със специален самолет в болница в Берлин, като преместването беше осъществено от благотворителната организация „Кино за мир“.

Съмненията за отравяне се потвърдиха в болницата, макар и да не се знаеше типът на отровата.

Преди два дни се появи информация, че отровата може да е от типа на Новичок. Германските медии разпространиха новината, че от болницата „Шарите“, където лежи Навални, са отправили питане до български лекари, които са лекували преди пет години бизнесмена и оръжеен търговец Емилиян Гебрев, отровен заедно със сина си и свой служител преди или след вечеря в ресторант.

Самият Гебрев е убеден, че е бил направен опит да бъде отровен заради бизнес интереси. За собствена сметка той изпрати проби за изследване в независима финландска лаборатория, която потвърди, че е била използвана отрова, но не бе сигурна за типа й.

Българските власти започнаха разследване, което беше спряно, после възобновено, прокуратурата обяви, че издирва трима руски граждани, вероятно замесени в отравянето на Гебрев, след което преди дни се оказа, че разследването отново е спряно.

С Новичок беше отровен преди две години в Солсбъри, Великобритания, и руско-британският агент Сергей Скрипал, както и дъщеря му Юлия. Двамата оцеляха.

Случаят предизвика напрежение между Лондон и Москва, което още не е уталожено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG