Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отвличат най-добрите от нас". Още едно изчезване на опозиционен лидер в Беларус


Светлана Алексиевич говори с журналисти в апартамента си в Минск в сряда, 9 септември
Светлана Алексиевич говори с журналисти в апартамента си в Минск в сряда, 9 септември

Напусналата страната лидерка на опозицията в Беларус Святлана Циханоуска призова протестиращите да "останат мирни", въпреки ескалацията на полицейското насилие.

Тя отправи призива по време на посещение във Варшава. В това време от Беларус дойде новината, че маскирани мъже са отвели един от последните останали на свобода опозиционни лидери, адвокатът Максим Знак.

"Протестите трябва да останат мирни. Мисля, че е невъзможно да се бориш с насилието като прилагаш насилие", каза Циханоуска на лекция във Варшавския университет.

Управляващият от 26 години Александър Лукашенко се обяви за победител на проведените на 9 август избори за президент. Опозицията ги оспорва и настоява за нови избори. Последваха всекидневни протести и стачки из цялата страна.

В интервю за руски медии на 8 септември Лукашенко каза, че "може би се застоях малко".

Властта отговори на протестите с хиляди арестувани, побой над мирни протестиращи и изгонване на чуждестранни журналисти.

Няколко часа преди призива на Циханоуска, близки на Знак съобщиха, че вероятно той е отвлечен.

Максим Знак е един от двамата членове на президиума на Координационния съвет на опозицията, които все още са в страната. Другият е нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич. Тя има здравословни проблеми, които ограничават публичните й прояви.

Шведска телевизия цитира преводача на шведски на Алексиевич, според която писателката й е казала, че "облечени в черно мъже с маски" са се опитали да влязат в дома й в сряда. Тя обаче не е задържана.

Посланикът на Швеция в Минск каза, че заедно с други дипломати е в дома на Алексиевич.

"Тя даде знак, че е притеснена и сега е в компанията на дипломати и други посланици", каза посланик Кристина Йоханесон пред шведския канал SVT.

По-рано Алексиевич публикува позиция през беларуския ПЕН център. "Не остана нито един от моите съмишленици в президиума на Координационния съвет. Или са в затвора, или са изгонени в чужбина. Днес отведоха последния, Максим Знак".

"Отвличат най-добрите от нас", каза писателката. Тя отхвърли обвиненията на Лукашенко, че опозицията подготвя преврат. Алексиевич призова "руската интелигенция" да говори за несправедливостите в Беларус.

Сътрудници на Знак казаха пред медиите, че той не се е включил в сряда сутрин в планирано интервю по интернет. Когато му позвънили, той е казал забързано, че "някой влезе" и е затворил. След това е получено съобщение от неговия номер: "Маски". От тогава няма връзка с него.

По-късно Знак е бил видян заедно с маскирани цивилни, които са го водили по улицата.

В понеделник друг член на президиума на Координационния съвет, Мария Калесникава, беше отвлечена от маскирани на улицата в Минск. На следващия ден тя се появи на границата с Украйна, където силите за сигурност се опитаха да я депортират. Тя е скъсала паспорта си и в момента е задържана в Беларус.

Координационният съвет настоява за мирно предаване на властта. Той беше създаден от Цихаонуска, която се изправи на изборите срещу Лукашенко.

Петима от всичките седем членове на президиума са или арестувани, или принудени да напуснат страната.

"Ще те заровим в гората". Разказ за побоя и заплахите в беларуските арести
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG