Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опозицията в Черна гора се договори за кабинет, който да остави Джуканович в опозиция


Президентът на Черна гора Мило Джуканович след парламентарните избори на 30 август. Неговата Демократична партия на социалистите дълго не признаваше, че няма да може да състави правителство.
Президентът на Черна гора Мило Джуканович след парламентарните избори на 30 август. Неговата Демократична партия на социалистите дълго не признаваше, че няма да може да състави правителство.

Демократичната партия на социалистите (ДПС) на президента Мило Джуканович е напът да отстъпи властта след близо трийсетгодишно управление в Черна гора. Това стана след като водещите опозиционни сили се разбраха да съставят правителство и подписаха споразумение.

Партията на Джуканович спечели парламентарните избори, провели се на 30 август, като взе най-много гласове в законодателния орган, но недостатъчно, за да състави кабинет.

ДПС поведе политическите усилия за присъединяване на Черна гора към НАТО и Европейския съюз. През 2017 година страната официално стана член на Атлантическия пакт, а от 2012 г. води преговори за присъединяване към ЕС.

Лидерите на "За бъдещето на Черна гора", "Мирът е нашата нация" и "Черно и бяло" подписаха споразумение за общо управление. Трите политически формации се надяват да съберат необходимите 41 гласа в 81-местния парламент. Джуканович и съюзниците му имат 40 места.

Първата точка в споразумението на партиите, част от които често са определяни като "националистически", "проруски" или "просръбски", гласи, че ще се "прилагат отговорно всички международни договорености, поети от държавата", ще се "укрепва и подобрява сътрудничеството с НАТО" и "бързо, пълно и отдадено" ще се направят всички реформи, нужни за "пълното членство на Черна гора в Европейския съюз".

Само преди три години Демократичният фронт – основен член на коалиция "За бъдещето на Черна гора", която е една от подписалите споразумението - протестираше и гореше знамена на НАТО в желание да отхвърли присъединяването към Алианса.

Други обещания са "пълната деполитизация" на институциите след дългото управление на ДПС.

Правителството ще се ангажира да прилага и преразглежда при нужда закони "в съответствие с европейските стандарти" с "цел въможно най-бързата интеграция на Черна гора в Европейския съюз", е записано още в споразумението.

Другите политически организации, чиито лидери са сложили подписите си под документа, са коалициите "Мирът е нашата нация" и "Черно и бяло".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG