Връзки за достъпност

Извънредни новини

Страничен ефект спря финалните изследвания на ваксината на "Оксфорд" срещу коронавирус


Британско-шведската фармацевтична компания "Астра Зенека" спря последната трета фаза на изследванията в САЩ на ваксината срещу коронавирус заради поява на страничен ефект при един от пациентите, предаде БТА. Информацията първо беше разпространена от американското медицинско списание "Стат", което не съобщава за какъв страничен ефект става дума, но уточнява, че пациентът ще се възстанови.

"Астра Зенека" е индустриалният партньор на Оксфордския университет и тяхната ваксина е един от най-напредналите западни проекти, тестван върху десетки хиляди доброволци в Обединеното кралство, Бразилия, Южна Африка и САЩ. Лабораторията вече сключи предварителни договори за продажбата на стотици милиони дози от медикамента, ако изследванията му завършат успешно.

"Доброволно направихме пауза във ваксинациите, за да позволим анализ на данните за сигурност от независима комисия", заяви в комюнике говорител на компанията. По думите му става въпрос за "рутинно действие, което се изисква, когато се появи потенциално необяснима болест при проучванията".

В началото на седмицата британският здравен министър коментира, че се надява да има резултати от клиничните изпитвания на "Астра Зенека" до края на годината или до началото на 2021 г. Спирането на финалната фаза от тестовете на ваксината обаче вероятно ще се отрази на графика на разработването на медикамента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG