Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската комисия се споразумя за четвърта ваксина срещу COVID-19


До момента ЕК е резервирала за европейския пазар над 1,1 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 от четири различни разработчици
До момента ЕК е резервирала за европейския пазар над 1,1 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 от четири различни разработчици

Европейската комисия съобщи в четвъртък, че е договорила резервирането на 225 милиона ваксини срещу COVID-19 с германската биотехнологична компания CureVac.

Това е четвъртата разработка на ваксина срещу коронавируса в последна фаза на клинични изпитания, с която Комисията постига предварително споразумение от името на 27-те членки на ЕС.

Досега бяха резервирани 900 млн. дози от бъдещите ваксини, разработвани от Sanofi-GSK, Johnson & Johnson и AstraZeneca, които държавите членки ще могат да си купят, ако тяхна ваксина бъде одобрена за продажба в ЕС.

Споразумението с CureVac предвижда и допълнителна доставка на 180 млн. ваксини на по-късен етап, уточняват от компанията.

Част от огласените от Комисията условия по договора с германския разработчик предвиждат възможност държавите членки да направят дарения от закупени от тях количества на бедни държави извън ЕС, както и да пренасочат дози към други европейски страни, където те не достигат.

CureVac, която разработва нов клас ваксини на основата на информационна РНК (иРНК), пренасяна в клетките от липидни наночастици, получи неколкократно финансиране от европейския бюджет, за да ускори изпитанията и развие мощностите си за производство на ваксина.

За разлика от векторните ваксини, върху които работят останалите три компании, разработката на CureVac използва иРНК като носител на данни, с помощта на които самото тяло може да произвежда свои собствени активни вещества за борба с различни болести.

CureVac в момента се намира в първото от трите задължителни изпитания за безопасност и ефикасност на ваксината си, като я тества за оптималност на дозата и за странични ефекти върху доброволци в Германия и в Белгия. Очаква се резултатите да са готови през четвъртото тримесечие на 2020 г., веднага след което ще започнат изпитанията във втора и трета фаза, се казва в съобщение на компанията. Изпълнителният директор на CureVac Франц-Вернер Хаас заяви в четвъртък, че плановете са ваксината да е готова в средата на 2021 г.

CureVac влезе в новините в началото на пандемията, когато германското правителство трябваше да се намеси, за да предотврати изкупуването на компанията от САЩ в опита им да осигурят достатъчни количества за имунизиране на населението си срещу COVID-19. Миналата седмица компанията се листна на американските борси и веднага събра 213 млн.долара, 250% над първоначално обявената цена на акциите ѝ.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG