Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР отрече да използва частни гардове за охрана на протестите


Протестният митинг на 2 септември, преди да ескалира напрежението със замеряне на полицейските части с бомбички и камъни

МВР не използва частни гардове при охраната на антиправителствените протести, които продължават над два месеца с искания за оставките на кабинета на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Това каза началникът на отдел "Охранителна полиция" в СДВР Радослав Стойчев на брифинг в сряда.

Съмнения в тази посока изказаха много участници в протестите пред медиите и в социалните мрежи заради забелязани нетипични нашивки на униформите на някои от полицаите, ангажирани да опазват реда.

Наред с това през последните седмици във Фейсбук се разпространяват снимки на няколко гардове на охранителната фирма "Делта гард", които външно приличат на униформени служители на МВР, заснети по време на протестите. Засега обаче липсват официални данни, потвърждаващи, че става въпрос за едни и същи хора.

Повече КПП-та

Радослав Стойчев съобщи, че за очаквания в четвъртък протест ще бъдат обособени повече контролно-пропускателни пунктове (КПП), отколкото на масовата антиправителствена демонстрация миналата сряда. Тогава се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция, а в късните часове се появиха и десетки млади мъже, които започнаха да хвърлят бомбички, факли и други предмети по кордона пред Народното събрание.

Впоследствие полицията разпръсна събралите се хора със сила, арестувайки десетки от присъстващите, малка част от които бяха обвинени в хулигански действия. Много от задържаните след това се оплакаха, че са станали жертва на полицейско насилие.

"Апелираме гражданите да не се поддават на провокации за нарушаване на обществения ред. При забелязване на лица и групи с явни намерения да извършат груби нарушения, да сигнализират на полицейските органи и да се дистанцират, разграничават и да не противодействат при предприемане на действия за тяхното отстраняване", призова в сряда Стойчев.

Той беше попитан дали полицията отново ще остави провокатори да замерят дълго време колегите му, преди да реагира, на което полицейският началник отговори: "Не сме оставили полицаите на обстрела на бомбите, действали сме съобразно обстановката и обстоятелствата.

СДВР отказва информация за наказания

От Българския хелзинкски комитет (БХК) съобщиха, че Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) мълчаливо е отказала да предостави информация за дисциплинарните наказания на четиримата служители на СДВР, употребили прекомерна сила спрямо протестиращи на 10 юли. Тогава пред Министерския съвет се провеждаше митинг в подкрепа на правителството, след който имаше сблъсъци с протестиращи, довели до силови арести на някои от тях. Двама от задържаните бяха приети в тежко състояние в болница.

От БХК напомниха, че на 27 юли 2020 г. СДВР е излязла със съобщение, че заради случая от 10 юли пред Министерския съвет е била разпоредена дисциплинарна проверка. Проверката е установила, че действително четирима полицейски служители на отдел „Специализирани полицейски сили” „са нарушили основни права на граждани, като са използвали физическа сила, превишаваща необходимите предели, и че ще им бъдат наложени „съответните дисциплинарни наказания“.

Какви дисциплинарни наказания ще бъдат наложени на провинилите се служители, не беше уточнено.

Въпреки последващите усилия на БХК да получи допълнителна информация от СДВР и МВР по случая, до момента такава няма.

Според данните от годишните доклади за дейността на прокуратурата и разследващите органи, за периода 2017-2019 г. са били образувани 545 прокурорски преписки за полицейско насилие, от тях 141 са прераснали в досъдебни производства. В съда са внесени само осем прокурорски акта, а осъдените са двама.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG