Връзки за достъпност

Извънредни новини

Силно преувеличено? Навални се подобрява, а някои издания твърдят, че вече говори


Алексей Навални
Алексей Навални

Руският опозиционер Алексей Навални, който се намира в берлинската клиника „Шарите“, вече е напълно в съзнание, след като беше изведен от изкуствената кома. Това съобщиха изданията Инсайдер и Шпигел, съвместно с разследващата платформа Белингкат, като се позоваха на свои източници.

Според изданията Навални си е спомнил всички събития преди отравянето, включително и момента, когато е изгубил съзнание от болка в тоалетната на самолета, летящ от Томск за Москва.

Малко след съобщението дойде коментар от прессекретаря на Фонда за борба с корупцията на Навални Кира Ярмиш. Тя написа в Туитър, че статията е „силно преувеличена и съдържа много фактологически неточности“ и че сътрудниците на Навални са съобщили още в понеделник, че той е в съзнание и реагира на дразнители.

Ярмиш определи като смехотворни съобщенията, че Навални вече е разказал какво се е случило, преди да му прилошее.

Според разследването на трите издания лекарите в берлинската болница вече са разрешили достъпа на посетители при политика. Досега при него можеха да влизат само лекуващите медици и съпругата му. Сега, за да се стигне до Навални, трябва да се мине през три кордона охраняващи, пише Инсайдер.

Според източниците охраната в берлинската клиника „Шарите“ е засилена. В сряда е било въведено равнище на сигурност „червена зона“, след като стана ясно, че Навални си е възвърнал паметта. Германските специални служби се готвят не само за евентуални физически заплахи, но и за „дезинформационна вълна“, включително и за опити да бъде дискредитирана клиниката „Шарите“, е разказал източникът на изданията.

Лекарите смятат, че Навални ще се възстанови физически не изцяло, но поне 90%, докато психически възстановяването му ще е практически пълно. Не се казва колко ще продължи оздравителният процес.

Ден по-рано в публикация на германското издание Ди Цайт беше съобщено, че Навални е бил отровен с вещество от типа на Новичок, но много по-токсично и опасно и с по-бавно действие, отколкото е било досега известно.

Според изданието отровното вещество би могло да е нанесено на края на чашата, от която политикът е пил чай, или да е било добавено в чая. Следи от веществото са намерени по ръцете на политика, както и по гърлото на бутилката с вода, от която той е пил.

На 20 август на Навални му стана внезапно лошо в самолета, който пътуваше от Томск за Москва. Самолетът кацна аварийно в Омск, Навални постъпи в болница за спешна помощ. Оттам той получи разрешение от властите в Кремъл и беше транспортиран в берлинската клиника "Шарите", където се намира и днес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG