Връзки за достъпност

Извънредни новини

„В нормалните страни така не се прави“. САЩ заподозряха Кремъл в отравянето на Навални


Държавният секретар на САЩ Майк Помпео
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео коментира, че отравянето на Алексей Навални "твърде вероятно" е поръчано от представители на властта в Русия. Първият американски дипломат направи това в интервю за американска радиостанция.

„Твърде вероятно е това да е било направено по указание на високопоставени руски официални лица“, каза Помпео.

САЩ заедно с европейските страни се опитват да намерят отговорните за покушението срещу Навални, каза още той.

„Ще направим всичко, което е по силите ни, за да намалим риска от повторение на такива случаи“, каза Помпео, без да уточнява какви стъпки в тази насока може да предприеме администрацията на президента Доналд Тръмп.

Помпео нарече още посегателствата над живота на дисиденти „тъмни петна“ върху репутацията на Русия. „В нормалните страни така не се прави“, каза той.

Макар че Помпео не обвини пряко руските власти в организирането на отравянето на Алексей Навални, това е първото официално признание на високо равнище в САЩ, че Белият дом разглежда като най-вероятна версията за причастност на Кремъл към случая.

Досега САЩ и европейските страни настояваха пред Москва внимателно да разследва отравянето на Навални и припомняха, че това влиза в задълженията на Русия по Договора за унищожаване на химическите оръжия.

На 20 август руският опозиционен деец Алексей Навални се озова в реанимацията в болницата за спешна помощ в сибирския град Омск с признаци на неизвестно остро заболяване. Той е летял със самолет от град Томск към Москва, когато му е прилошало внезапно.

Само бързата реакция на екипажа на самолета, който е направил аварийно кацане в Омск, и оказаната спешна помощ на медицинския екип на болницата са спасили живота му, казват от щаба на Навални.

От болницата в Омск медицински представители твърдяха, че не е имало отравяне, а метаболитна криза. Според сътрудниците на опозиционния политик това твърдение не се връзва с предприетите спешни мерки в първите часове, които сочат, че лекарите са били наясно какво е предизвикало внезапното заболяване.

След двудневен престой в болницата в Омск Навални бе откаран в клиника в Берлин, където след редица изследвания и консултации със специалисти, включително и от германското министерство на отбраната, местните лекари излязоха с категоричния извод, че Навални е бил отровен с бойно вещество от типа на Новичока.

Руските власти досега отричат, че Навални е бил отровен и че Кремъл има някакво отношение към случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG